Економіка

У Житомирі майже відсутнє безробіття, середня зарплата по місту – близько 8 тисяч гривень

7 November 2018, 12:49

Середня зарплата по Житомиру становить близько 8 тис. грн, а офіційне безробіття майже відсутнє.

Про це в інтерв’ю Житомир.info розповіла заступник мера Світлана Ольшанська.

«На сьогоднішній день по місту Житомиру безробіття майже відсутнє. Якщо говорити про Житомирську область в цілому, то офіційно зареєстрованих безробітних лише 14 тисяч. Може бути й приховане безробіття, воно є в будь-якій економіці, але надходження до міського бюджету показують, що збільшилась кількість працівників і заробітна плата. Середня зарплата по Житомиру зараз близько 8 тисяч гривень», - сказала Світлана Ольшанська.

Вона наголосила, що зараз штраф за одного неоформленого працівника становить майже 300 тис. грн.

«Згідно рішення виконавчого комітету створено робочу групу, яка включає представників управління Пенсійного фонду, Житомирського міського центру зайнятості, Фонду соціального страхування, долучаються представники податкової. Робоча група проводить відвідування суб’єктів господарювання та надає консультації. Як результат ми бачимо, що після таких зустрічей працівники оформлюються офіційно (на роботу). Іноді навіть є незнання законодавства, коли підприємець не розуміє, що не оформлюючи трудові відносини з найманим працівником він наражається на значний штраф, що простіше працівника оформити і зняти це питання. Штраф за неоформленого працівника – близько 300 тисяч гривень, тобто, краще легалізувати. Іноді оформлюють на півставки, хоча людина працює повний робочий день. Підприємці не розуміють, що навіть якщо працівник оформлений на мінімальну заробітну плату, то все одно сплачуються всі податки, виходить різниця в 150 гривень. Тому простіше оформити правильно, тоді працівник отримає повністю свої виплати і це зарахується в трудовий стаж», - зауважила заступниця мера.

Повністю інтерв’ю зі Світланою Ольшанською читайте тут

Як повідомляв Житомир.info, на кінець вересня 2018 року в Житомирській області було зареєстровано 14055 безробітних осіб, що становить 1,9% до населення працездатного віку. Середній розмір допомоги, яку отримували безробітні у вересні, становив 2313 грн. По області середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій у вересні становила 7457 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: зарплата безробіття Ольшанська робота  
Матеріали по темі