Місто

У 199-му навчальному центрі в Житомирі показали, що таке армія без «рожевих окулярів»

20 November 2018, 16:24

До дня Десантно-штурмових військ у 199-му навчальному центрі в Житомирі 20 листопада показали, як навчають бійців бути першими, фізично витривалими та мати незламний бойовий дух. Перше, що бачимо - заняття з військово-фізичної підготовки, яке військовослужбовці проходять більше двох годин щодень.

«Вони відпрацьовують вправи з кросфіту, вправи на витривалість, для розвивання всіх м’язів, на швидку реакцію, на витривалість», - розповідає інструктор з фізичної підготовки 199-го навчального центру ДШВ Юрій Давидок.

Нові методики застосовують не лише у фізпідготовці, а і у навчанні. До прикладу, на занятті з протиповітряної оборони бійці слухають не лише теорію, а й відпрацьовують свої знання на справжніх зразках зброї, якою заставлений навчальний клас.

«Курсанти проходять у нас навчання тільки на тому озброєнні, яке є на озброєнні у ЗСУ. Потрібно оволодіти ремеслом знищувати ворога, але переважати його психологічно і морально. Знати, що захищаєте свою Батьківщину», - зауважує інструктор з фахової підготовки підрозділів ППО 199-го навчального центру ДШВ Олександр Верезумський.

Саме від психологічної стійкості воїна залежить, чи готовий він бути десантником-штурмовиком, - розповідає начальник групи спеціальної психологічної підготовки Валерій Котвіцький. Тому, каже: своєрідний психологічний відбір останні проходять у кабінеті, який наскрізь протятий війною.

«Щоб люди бачили, що робить війна. Практично усі тубуси, уламки, гільзи - це смерть. Привезені з-під Донецького аеропорту, Авдіївської промзони. Психологічний тиск і аура війни тут присутні. Якщо людина приходить і здає тут тестування, то вона бачить, до чого готується. Дуже багато занять по психологічній підготовці, особливо зараз на полігоні, готуємо солдат до війни, підривів, стрільби, реальності», - роз’яснює начальник групи спеціальної психологічної підготовки 199-го навчального центру ДШВ Валерій Котвіцький.

Окрім завдання перемогти у бою, потрібно вижити та у разі потреби врятувати життя побратима. І всього цього навчають на заняттях з медичної підготовки. Опісля яких військовослужбовці вміють і зібрати аптечку, і надати першу допомогу пораненому на полі бою.

«Коли ми відпрацьовуємо з бронею, каскою та зброєю, ідуть холості боєприпаси, і я збоку стою, і можу бити по касці, кричати. Діляться групами на поранених і тих, хто надає допомогу, то поранені максимально мають відігравати свою роль: заважати, кричати, опиратися», - говорить інструктор з медичної підготовки 199-го навчального центру ДШВ Владислав Жердєв.

Зрештою, для військовослужбовців створюють такі умови, після проходження яких залишаються найсильніші. З-поміж таких і 49-річний Сергій Марцаков, який, незважаючи на вік, нарівні з іншими виконує нормативи та тренує тіло й дух, аби подолати ворога і врешті покласти край війні.

«Я був в Афганістані, думав, що та війна буде останньою, але доводиться. У мене четверо синів, один з них теж служить у 95-й. Мені 49 років, я прийшов, щоб закінчити цю війну. Вже набридло сидіти вдома, і не потрібно чекати, щоб хтось закінчив за нас. Ніхто, крім нас», - каже військовослужбовець Сергій Марцаков.

Стати відважним воїном непросто, - зазначає заступник начальника центру Денис Сенчковський. Саме тому, аби розвіяти міфи та показати, як в реальності проходять навчання десантників, на день відкритих дверей до центру запросили і молодь.

«Показуємо лише реалії, щоб вони не одягали рожеві окуляри, думаючи, що армія - це лише показуха, стрибки, біг - це навчання. Навчитися і стати воїном - це складний процес. Основна частина інструкторів - це ті, хто пройшов гарячі точки. У нас є певний досвід, і цей досвід ми передаємо», - наголошує заступник начальника 199-го навчального центру ДШВ Денис Сенчковський.

Оглянувши навчальні класи, казарми, на власні очі побачивши умови підготовки десантників-штурмовиків, присутня молодь називала навчальний центр школою життя.

«Цікаво, як вони усе тут вивчають, яка у них стройова підготовка. Можна сказати, що тут школа життя», - ділиться студент Олексій Вихрищук.

«Це мужні люди, які не бояться нічого», - сказала школярка Вікторія Луференко.

Фоторепортаж з Дня відкритих дверей у 199 НЧ дивіться тут

Нагадаємо, 21 листопада 2018 з нагоди Дня ДШВ на полігон під Житомиром планує завітати президент України Петро Порошенко.

Як повідомляв Житомир.info, у 2016 році у навчальному центрі в Житомирі психологічне тестування в спеціально облаштованому приміщенні проходили журналісти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДШВ десантник День відкритих дверей  
Матеріали по темі