Політика

​На Житомирщині вшанували пам’ять Героїв Базару

26 November 2018, 14:40

Сотні людей з’їхалися до села Базар, що на Житомирщині, аби вшанувати полеглих Героїв Другого зимового походу Армії УНР. Саме тут, 97 років тому, більшовики розстріляли 359 незламних бійців УНР, які відмовилися переходити на бік окупанта й до останнього подиху відстоювали незалежність та свободу України. Присутні молилися за відважних бійців та згадували, ба навіть відтворювали історичні події минулого.

«Це форма російського зразка, яку використовували війська УНР. Щоб себе відрізняти, вони вводили свої відзнаки. До прикладу, у мене на фуражці кокарда з тризубом та нашитий на лівому рукаві блакитний тризуб, який показує, що я піхотинець», - розповідає керівник військово-історичного клубу «Легіон» Роман Сладковський.


Заходи з вшанування відбувалися поблизу братських могил та меморіалу Героїв Базару, які до речі цьогоріч відреставрували, витративши близько 300 тис. грн. з обласного бюджету.

«Кошти пішли на оновлення, укладання бруківки та для реконструкції самого пам’ятного знаку. Однак у планах у нас є ще бачення і бажання усіх людей, які щороку долучаються до вшанування, побудувати, окрім меморіалу, іще і музей. Музей, який зміг би розкрити і показати повну історичну правду про події, які відбувалися у нас, на Житомирщині», - говорить заступник голови Житомирської обласної ради Максим Вілівчук.

Традиційно, віддати шану воякам приїхали й представники ВО «Свобода», на чолі з лідером - Олегом Тягнибоком.

«Це могила УНР, адже 100 років тому тут існувала держава, але прийшла окупація, прийшов агресор і тодішня псевдоеліта зробила дуже велику помилку - вона пробувала домовлятися з тим агресором і нам це потрібно пам’ятати сьогодні. Будь-яка домовленість з окупантом призводить до трагічних наслідків: геноцид української нації, голодомори, вивезення на Сибір, розстріли, знищення української еліти, української інтелігенції. Ми мусимо пам’ятати про Героїв Базару, які 97 років тому зі славнем «Ще не вмерла України...» отримували кулі від московських окупантів. Нам потрібно не посоромити слави наших Героїв і захистити майбутнє наших дітей і онуків», - наголошує лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

Про героїзм повстанців, які боролися за українську державу, потрібно не лише пам’ятати, а і розповідати іншим, особливо молодому поколінню. Адже, окрім міцного війська, задля перемоги потрібна підтримка та єдність народу, - переконаний голова фракції ВО «Свобода» у Житомирській обласній раді Сидір Кізін.

«Про це має знати кожен школяр, кожен дорослий, мають пам’ятати про великі дні наших визвольних змагань. Тому що зараз у нас така сама війна, як і 100 років тому. Сьогодні ми маємо бути сильними, ми і є сильніші, але крім нашого війська, ще ми маємо мати всередині ось той спротив, патріотизм, незалежний дух. Ми маємо бути єдиними і тоді нас ніхто не переможе», - зауважує голова фракції ВО «Свобода» у Житомирській обласній раді Сидір Кізін.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Свобода Тягнибок Кізін Базар УНР  
Матеріали по темі