Економіка

Легалізація «євроблях»: роз’яснення експертів, думки житомирських прихильників та противників нового закону

17 December 2018, 16:49

Попри протести прихильників «євроблях» в Україні, з 25 листопада, почав діяти новий закон щодо розмитнення автівок на іноземній реєстрації. Відтоді минуло майже три тижні, втім не всі досі чітко розуміють: як прораховується акцизний податок, який показник його здорожчує і зрештою чи вигідно автовласникам розмитнювати імпортні авто. Спробуємо у цьому розібратися разом із експертами.

Новим законом передбачено пільговий період - 90 днів, протягом якого легалізувати імпортну автівку можна з 50% знижкою на акциз. Сума акцизного податку обчислюється за чітко передбаченою формулою: базова ставка множиться на об’єм двигуна та вік авто. Потрібно зауважити, що базова ставка залежить від типу пального та об’єму двигуна.

«Наприклад, якщо бензиновий двигун, літражем 1л, тобто 50 євро множиться на коефіцієнт 1 і на коефіцієнт віку, скажімо 10 років. Тобто, 500 євро буде акцизний податок. У пільговий період ця ставка буде 250 євро. Крім того, не варто забувати, що до вказаних платежів, окрім акцизу, додається мито 10% і додається податок на додану вартість 20% від вартості транспортного засобу, а також усіх цих платежів - мита і акцизного збору. Тому, ця сума трішки збільшується. В середньому, вартість розмитнення вживаних транспортних засобів складає, якщо митна заявлена вартість від 2 до 3 тис. євро, то приблизно 1,5 тис. євро з урахуванням першої державної реєстрації ТЗ. Оскільки в сервісному центрі також сплачується збір за першу державну реєстрацію ТЗ до пенсійного фонду, який складає від 3 до 5%, в залежності також від вартості ТЗ. Якщо вартість ТЗ не перевищує або складає 290 тис. грн, то збір буде 3%, якщо від 290 тис. грн до 510 тис. грн - 4%, перевищує 510 тис. грн - 5%», - розповідає начальник територіального сервісного центру МВС № 1841 Юрій Опанащук.


Втім, окрім процедури розмитнення, варто знати, як не потрапити в тенета аферистів на старті. А саме на етапі купівлі автомобіля за кордоном, - зауважує юрист Сергій Касянчук.

«Процедура розмитнення автомобіля передбачає низку моментів. Один з них - це те, щоб ТЗ був знятий з обліку за кордоном, перед розмитненням. Умовно кажучи, польський автомобіль, на польській реєстрації, зареєстрований на фізособу в Польщі, перед тим, як заїхати на митницю має отримати усі документи, які підтверджують факт, що ця машина знята з обліку в Польщі. Тобто, має бути договір купівлі-продажу. Він має бути оригінальним: паспортні дані поляка, його підпис. Якщо цього немає, то у більшості випадків взагалі буде дуже складно розмитнити машину. Людині потрібно буде або самостійно їхати до Польщі, шукати власника - поляка, або якимось чином шукати договір. Тому, що є такі випадки, що люди, які приганяли такі машини, не передавали весь пакет документів набувачам в Україні. Саме з питанням зняття з реєстрації автомобіля за кордоном можуть виникати будь-які схеми в подальшому», - каже юрист Сергій Касянчук.

Окрім цього, юрист зауважує: проблемним лишається і фінансова сторона питання.

«Питання в ціні дуже складне. Кожен день практично відбуваються певні зміни в підзаконних актах, митниця постійно змінює правила гри. Коли людині дають квитанцію на проплату усіх зборів, платежів, вона проплачує, а потім їй донараховують і вона вже по суті є заручником ситуації. Тому, що ТЗ вже на митному терміналі, без проплати він звідти не виїде і кожного дня сплачується певна сума за те, що машина там знаходиться. На даний час всі користуються, брокери, митники, каталогами «Швак» - це німецький каталог, який видає витяг стосовно машини, її середньої вартості. Тобто, незалежно, яка ціна у договорі купівлі-продажу може бути прописана, там ціни на автомобілі значно вищі чим їх дійсна вартість при купівлі. У цьому все питання, тому що від цього відштовхується митник, коли рахує вартість. Всі особи, які керують такими ТЗ будуть їх розмитнювати і вони у будь-якому випадку повинні будуть заплатити 8500 тис. грн, так званий добровільний внесок при розмитненні. Раніше, не резидент країни заїжджав на авто і передавав його у керування українцю. Зараз, щоб наповнити бюджет вигадали таку норму, коли ця сума була штрафом за це», - додає юрист.

Отже, якщо з документами усе гаразд і людина пройшла усі митні процедури, наступний етап – реєстрація авто. Щоб зареєструвати розмитнену іномарку й врешті отримати українські номери потрібно звернутись до сервісного центру МВС. Які документи для цього потрібні та за які послуги додатково доведеться заплатити – розповідає начальник територіального сервісного центру Юрій Опанащук.

«Зокрема: посвідчення про митницю, митну декларацію, сертифікат відповідності транспортного засобу по вимогам безпеки дорожнього руху в Україні про те, що даний транспортний засіб може бути допущено до участі в дорожньому русі. Сплачує відповідно вартість наших послуг, а також бланкової продукції. Здійснюється огляд та дослідження даного транспортного засобу фахівцями експертної служби та оформлюються відповідні реєстраційні документи та номерні знаки видаються вже українського зразка на даний транспортний засіб», - роз’яснює розрахунки начальник територіального сервісного центру МВС № 1841.

За даними житомирського сервісного центру МВС пільговим розмитненням на Житомирщині вже скористалось близько півсотні людей. З-поміж них і пані Наталя. Жінка розповідає: разом із чоловіком пригнала автівку у подарунок, батькові.

«Ми купили автомобіль Mitsubishi Pajero, розмитнили. Дійсно він нам вийшов набагато дешевше, ніж якщо б ми його купували в Україні, згідно цього закону. В Україні авто таке коштує 10 - 11 тис. євро, а нам він обійшовся у Польщі, разом із розмитненням в 6 тис. євро. Ми заплатили 81 тис. грн акцизного податку, не враховуючи витрати на дорогу, постановку в МРЕО, послуги брокера», - говорить Наталія Листунова.

Разом із тим пані Наталя зізнається: навіть не розглядала іншого варіанту – лишень розмитнення. Мовляв, таким чином стаєш законним власником авто, тим паче нинішні умови дозволяють зробити це вигідно.

«Чому саме вирішили розмитнити авто? Напевно, не дуже правильно їздити на єврономерах, тому що немає в законодавстві такого права, де людина може повністю бути власником цієї машини і безпроблемно їздити. А кожні 10 днів пересікати кордон самі розумієте це і дорого, і часу багато займає. тому ми вирішили розмитнити авто, тим паче цей закон дозволяє це зробити на гарних умовах», - ділиться пані Наталя.

Втім, таку оптимістичну позицію, як у пані Наталі, розділяють далеко не всі. Зокрема, активіст громадської організації «Авто Євро Сила» Олександр Мутасов вважає новий закон недолугим, недосконалим і взагалі називає його ганебним.

«Я і наші активісти розмитнювати авто не будуть. У нас таких коштів немає. Вартість мого автомобіля в Європі коштує 1600 євро, розмитнити його коштує, як мінімум, з брокерськими послугами, постановкою на облік - 2600 євро. Процентне співвідношення нелогічне. Коли людина в’їжджає на транзит, ніякого завдатку там просто не має бути. Це порушення міжнародних правил. По-друге, відміна акцизу, бо автомобіль - це не підакцизний товар. Принаймні, ми це будемо намагатися донести до політиків. Кожен з водіїв на єврономерах платить акциз і платить податок. По-перше, сам податок у паливі. По-друге, у страховому полісі - автоцивілка і третє - він купує запчастини в Україні. Закон ганебний, тому що саме розмитнення перевищує 100 - 150 % від вартості автомобіля у Європі. Цей закон не дав можливості доступно розмитнювати автомобілі. Немає чіткої процедури, немає чіткої оцінки автомобіля. Оцінку потрібно робити або по рахунок-фактурі, або по купчій. Не по «Шваку», а робити реалістичну оцінку. Цей товар має бути доступний кожному українцю», - пояснює керівник ГО «Авто Євро Сила» у Житомирі Олександр Мутасов.

Що ж буде, коли мине три пільгових місяці, поки стверджувати зарано. Однак, деякі вже вигадують нові схеми, аби обійти закон. Як саме, пояснює на прикладі сусідньої Польщі.

«По-перше, зараз уже вигадують нові схеми, як можна далі їздити на таких машинах без розмитнення. На прикладі Польщі, люди масово стають на консульський облік, реєструються і можуть два місяці, протягом року, безперешкодно заїжджати в Україну, виїжджати і т.п. Це пов’язано з тим, що на даний момент при в’їзді в Україну потрібно платити на депозит митниці орієнтовну вартість розмитнення ТЗ, як завдаток. Тому, для того, щоб уникнути цієї ситуації, люди, які наприклад заробітчани, працюють у Польщі, хочуть приїхати на свята і не у всіх є 2-3 тис. євро, щоб їх залишити на митниці. Якщо вони потім далі будуть повертатись до Польщі. В подальшому ситуація ускладниться, дуже багато людей, напевно, захоче утилізувати свої ТЗ, оскільки буде нераціонально їх розмитнювати. Вони стануть заручниками ситуації, коли та ж сама поліція буде постійно їх зупиняти, штрафувати. Але навіть здати на утилізацію ТЗ вже буде складно, оскільки за це можна буде отримати штраф 170 тис. грн. Тому, насправді, наскільки ці всі зміни до законодавства зроблені назустріч народу, спірне питання. В першу чергу це було зроблено, напевно для наповнення бюджету», - розмірковує юрист Сергій Касянчук.

Тож, наскільки закон так би мовити «приживеться» та чи змиряться з ним прихильники «євроблях», покаже час.

Нагадаємо, житомирські митники відповіли на часті питання щодо розмитнення автомобілів, ввезених з країн Європи. Першу «євробляху» у Житомирі було зареєстровано 30 листопада 2018 року. Станом на 7 грудня у Житомирській області було зареєстровано 5 «євроблях».

Як повідомляв Житомир.info, 20 листопада 2018 року рух транспорту на об'їзній дорозі Житомира був ускладнений через акцію власників «євроблях». 21 листопада власники автомобілів на європейських номерах продовжили перекривати дороги в декількох областях України, в тому числі й поблизу Житомира. Поліція Житомирської області відкрила три кримінальні провадження за фактом блокування доріг. Президент Петро Порошенко підписав закон про розмитнення «євроблях», а гроші від легалізації пообіцяв направити до Пенсійного фонду

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: автомобіль євробляхи РСЦ 
Матеріали по темі