Політика

«Солодка гречка»: як потенційний кандидат в президенти Тимошенко нагадує про себе житомирським дітлахам

20 December 2018, 17:54

Ось такі пакунки до новорічних свят отримали дітлахи, які навчаються у житомирських школах та дитячих садочках. Окрім солодощів та цукерок, всередині на малюків чекали магнітики та календарі із зображенням лідерки ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко та голови житомирської обласної організації цієї політичної сили Анжеліки Лабунської. Поява таких подарунків викликала обурення деяких батьків, які опублікували світлини пакунків у Facebook.

Чи можуть навчальні заклади приймати такі подарунки від політичних партій і чи знають про такий вияв любові до дітей представники міської влади – за роз’ясненнями і відповідями на ці запитання звертаємось до департаменту освіти Житомирської міської ради. Заступник директора Світлана Ковтуненко пояснює: школи та садочки самостійно провадять свою господарську діяльність.


«Керівник сьогодні не повинен приходити в департамент освіти і погоджувати якісь свої дії, тому що він – автономна юридична особа, він окремо приймає рішення по фінансово-господарській діяльності, вони керують своїм колективом, до них є багато звернень, які вони самі вирішують. Якщо хоча б один керівник, а в нас їх 31, вважав це чимось таким, то хоч би один прийшов та сказав», - розповідає заступник директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Батькам, які вбачають у дитячих подарунках щось погане, Світлана Ковтуненко радить повернути такі пакунки адміністраціям навчальних закладів.

«Школи і керівники, я думаю так само, вони протягом багатьох років те, що їм дають, вони й беруть. Що отримали їх діти? Їх діти отримали цукерки. Добре це, чи погано? Напевно, добре. Що там є політична окраска? Ну, це треба було дивитись тоді, коли ми роздавали кожній сім’ї. Якщо сім’я вважає, що це дуже погано, то вона повинна повернути туди, де вона отримала ці подарунки, а там - кому їх віддали для подальшого розповсюдження, вони повинні повернути звідки вони отримали. Тоді ми будемо бачити наскільки вони принципові», - вважає Світлана Ковтуненко.

У неурядовій організації «Громадянська мережа «ОПОРА», яка з 2005 року здійснює громадський контроль у сфері виборів, пояснюють: розповсюдження подібних брендованих новорічних пакунків зафіксовано не лише в Житомирській області, але й у Полтавській. Втім, такі пакунки не можна назвати порушенням.

«Наразі ми не можемо кваліфікувати це як порушення виборчого законодавства, оскільки до старту виборчого процесу, до його офіційного старту, тобто до 31 грудня, ми не маємо офіційно зареєстрованих кандидатів. І тому потенційні кандидати на посаду президента таким чином нагадують про себе. Варто глянути на цю ситуацію з іншого боку: чи взагалі повинна партія, її лідери, або її представники надавати подарунки дітям і вітати дітей? Неважливо, чи це новорічні, чи якісь тематичні свята. Чи є це основною задачею партії? Чи, можливо, варто спрямувати свою роботу трохи в інше русло?», - каже комунікаційниця ОПОРИ в Житомирській області Ірина Кирилович.

Ми спробували отримати коментар в прес-службі обласної організації ВО «Батьківщина», але журналістам Житомир.info порадили звернутись із офіційним письмовим запитом і пообіцяли надати письмові відповіді на наші запитання.

Нагадаємо, голова обласної організації ВО «Батьківщина» Анжеліка Лабунська купила у «Житомирських ласощів» 70 тисяч новорічних подарунків за 1 млн 898 тис. 400 грн, які від імені ВО «Батьківщина» роздають у школах та дитсадках Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Новий рік подарунок Батьківщина Тимошенко Лабунська школа  
Матеріали по темі