Місто

У Житомирі випускникам Школи гідів вручили сертифікати: 23 фахівці зможуть проводити екскурсії по всій області

21 December 2018, 11:38

У Житомирі 23 учасники обласних курсів отримали сертифікати про завершення програми професійної освіти «Гід-екскурсовод: Основи туристичного супроводу».

Про це повідомила прес-служба Житомирської обласної державної адміністрації.

Вручення сертифікатів відбулося 20 грудня в Житомирському державному технологічному університеті.

«Обласні курси гідів-екскурсоводів стартували 30 жовтня 2018 року. Навчання проходило двічі на тиждень на базі ЖДТУ. Після завершення курсів учасники розробили авторські туристичні маршрути. Лекторам та партнерам, що долучилися до організації курсів гідів, вручили подяки», - інформує прес-служба.

Курси проводились за підтримки Житомирського обласного туристичного інформаційного центру обласної ради і управління культури та туризму облдержадміністрації на базі державного технологічного університету.

За даними в. о. директора Житомирського обласного туристичного інформаційного центру (ТІЦ) Василя Кравчука, 19 грудня в Школі гідів відбулись останні екзамени. Випускники представляли власні унікальні туристичні маршрути та проводили екскурсії. Уже в лютому 2019 року в Житомирі запустять курси підвищення кваліфікації працівників сфери обслуговування, а в травні – другі обласні курси гідів-екскурсоводів.

На сторінці ЖОТІЦ у фейсбук повідомляється, що програма навчання включала в себе як теоретичні, так і практичні заняття, виїзні оглядові екскурсії по місту та області. Крім того, студентами були розроблені авторські туристичні маршрути Житомирщиною, які вони презентували для спеціалістів екскурсійної справи.

У коментарі Житомир.info 21 грудня керівник обласного ТІЦ Василь Кравчук зазначив, що курси були безкоштовними для слухачів, з обласного бюджету на них також не витратили ні копійки, бо лекції читали викладачі ЖДТУ на волонтерських засадах.

«З 66 людей, які виявили бажання навчатися, до фінішу дійшли 23. Курси були доволі інтенсивними та стиснутими у часі, тому більша частина слухачів відсіялася на початкових етапах. До кінця дійшли найстійкіші і найкращі – люди, які гідно і цікаво проводять екскурсії в будь-якому місці Житомирської області», - каже Василь Кравчук.

З його слів, зараз в Україні немає професії «гід» або «екскурсовод», але вже з наступного року вона офіційно з’явиться. Тому випускники даних курсів вже в 2019 році зможуть в якості ФОПів об’єднатися в «Асоціацію гідів Житомирщини» і легально працювати, сплачуючи податки, без підпорядкування місту чи області.

«Вже зараз у нас є люди, які спеціалізуються на певних видах екскурсій. Одні більш цікаво проводять екскурсії для дітей, інші – для людей старшого покоління. Одні – специ по виїзних екскурсіях – на Бердичів, Коростень, інші – по Житомиру. Наприклад, по історії вулиці Михайлівської, де після реконструкції в рази побільшало туристів. У нас є людина, яка провела цікавезну екскурсію по спальному мікрорайону Маликова. Розпочала сім’єю канібалів, яка тут колись мешкала, і закінчила видатними людьми, які поховані на Польському цвинтарі. Навесні 2019 ми знову набираємо людей в нашу Школу гідів, навчатися зможуть всі бажаючі. Ми сформуємо групи, навчання буде безкоштовне, хочемо відвести більше часу і поглибити нашу програму», - сказав Василь Кравчук.

Нагадаємо, на початку 2018 року облрада вирішила створити нову комунальну установу – «Житомирський обласний Туристичний інформаційний центр», метою діяльності якого є розвиток туризму в Житомирській області, створення умов інформаційного комфорту для гостей області, збільшення потоку туристів та формування позитивного іміджу Житомирського регіону.

Як повідомляв Житомир.info, 14 грудня 2018 в Житомирі презентували інтерактивну гру про цікаві туристичні місця та пам'ятки області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гід туризм екскурсія екскурсовод  
Матеріали по темі