Суспільство

Вселенський патріарх Варфоломій вручив Томос про автокефалію ПЦУ митрополиту Епіфанію

6 January 2019, 10:42

Вселенський патріарх Варфоломій у Стамбулі передав Томос про автокефалію Православної Церкви України митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Церемонія відбулася під час літургії у патріаршому храмі Святого Георгія в неділю, трансляцію веде Радіо Свобода, – інформує Українська правда.

Богослужіння проводили спільно патріарх Варфоломій та митрополит Епіфаній. У храмі присутній президент Петро Порошенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій та члени української делегації.

«Як після темряви нічної знову сходить сонце, так і нині давня несправедливість завдяки мудрості вашої всехсвятості та священного синоду матері-церкви усунута, а справедливість відновлена… За підтримки української держави і нашого президента розділення усунуті, а єднання відновлено», - сказав під час церемонії Епіфаній.

Він також звернувся до матері-церкви і всіх помісних церков з проханням молитися за мир в Україні.

Нагадаємо, 5 січня у Стамбулі відбулося підписання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні.

Як повідомляв Житомир.info, перед Новим роком Житомирська єпархія на чолі з митрополитом Никодимом висловила підтримку предстоятелю УПЦ МП митрополиту Онуфрію.

11 грудня 2018 року представники облдержадміністрації, Ради християнських церков області та релігієзнавці під час конференції на тему «Надання Томосу Українській церкві» обговорили, як дане рішення у подальшому вплине на статус, назву, та майно релігійних організацій на території Житомирщини. У Києві 15 грудня 2018 року під час Собору обрали предстоятеля Єдиної української православної церкви, який отримає Томос з рук Вселенського Патріарха Варфоломія, а делегація Житомирської області цього дня долучилася до об’єднавчої молитви в столиці України. 20 грудня Верховна Рада проголосувала за законопроект, згідно з яким Українська православна церква Московського патріархату має змінити назву, вказавши свою приналежність до Росії. Станом на 31 грудня жодна парафія УПЦ МП у Житомирській області не перейшла до новоствореної Православної церкви України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Стамбул Томос церква ПЦУ  
Матеріали по темі