Влада

Житомирські депутати та представники проекту WikiInvestigation обговорили корупцію у політиці

10 January 2019, 15:17

У стінах міської ради 10 січня відбувся круглий стіл на тему антикорупційної політики, на якому депутати разом з міським головою та представниками проекту WikiInvestigation обговорили основні ризики корупції у політиці. Зокрема, говорили про конфлікт інтересів у місцевих радах, маніпуляції додатковими угодами при закупівлях та створення прозорої системи оренди комунального майна.


«На базі проведених нами розслідувань ми встановили корупційні ризики, які існують в законодавстві Україні та які дозволяють спекулювати, і тому ми вирішили запропонувати в наших пілотних містах, в тому числі в Житомирі, ідеї наших реформ, щоб їх імплементувати, показати, що воно працює і далі масштабувати на всю Україну. Тому, сьогодні говорили з депутатами, пропонували їм ідеї та отримали їхні думки, які дуже важливі для цих ідей. Ми пропонуємо на рівні органів місцевого самоврядування заборонити голосувати депутатам в стані конфлікту інтересів в принципі або рекомендувати, як мінімум на рівні регламенту це. Друге - це коливання ціни на закупівлях. Ми пропонуємо створити офіційне джерело інформації, де всі будуть бачити коливання ціни. Якщо постачальник прийде до замовника і скаже: давайте піднімати ціну, всі можуть перевірити, чи дійсно відбулося це коливання, чи ні. По оренді, ми так само пропонуємо проводити оренду через «Prozorro. Продажі», де всі будуть бачити вільні приміщення, майно, яке доступне для оренди, буде конкуренція за конкретний лот аукціону. Так само ми пропонуємо публікувати інформацію про вже проведену оренду, вартість закупівлі, які будуть доступні для всіх онлайн», - розповідає директор проекту WikiInvestigation Роман Яковлєв.

Представник платформи розповідає, що деякі депутати зацікавилися ідеями реформ, які були озвучені та вже готові співпрацювати з платформою для їх реалізації.

«Є депутати, які дійсно зацікавлені, ті в кого наболіли ці проблеми, про які ми, навіть, сьогодні говорили: про закупівлю і підвищення ціни. Вони бачать у цьому ризики, однак в деяких питання вони ризики не бачать, але для цього і є дискусія, щоб ми обмінювалися думками, знайомилися один з одним. Наші пропозиції розповідаємо, їхні пропозиції чуємо і надалі вже будемо конкретно з кожним з них спілкуватись та працювати», - додав Роман Яковлєв.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: проект корупція Яковлєв  
Матеріали по темі