Політика

Активісти кричали «ганьба» суддям, за те що лишили блогера Муравицького під домашнім арештом

10 January 2019, 20:10

Житомирський суд продовжує розглядати кримінальне провадження за обвинуваченням блогера Василя Муравицького у державній зраді. Якщо на минулому засіданні відбулась зміна у трійці адвокатів підсудного та з’явився новий прокурор, то цього разу також не минулося без змін. Крім того, що до судового процесу повернувся колишній прокурор – Вадим Левченко, адвокати Андрій Доманський та Руслан Берещенко оголосили заяву, що припиняють свої повноваження, як захисники по цій справі і більше не представлятимуть у суді інтереси Муравицького. Відтепер блогера захищатиме лише адвоката Світлана Новицька. Чим обумовлене таке рішення запитуємо самого Муравицького.

«Це особисті обставини, ми прийшли згоди. Я думаю, що у нас було порозуміння і на взаємному порозумінні ми дійшли такої згоди», - каже обвинувачений Василь Муравицький.


Судді заяви адвокатів прийняли, втім до розгляду справи так і не дійшло. Позаяк, один із суддів знаходиться на лікарняному й прийшов до суду лишень задля розгляду клопотань та вирішення питання стосовно запобіжного заходу щодо Муравицького. Адже він закінчується 14 січня. Тому, прокурор клопоче про взяття підсудного під варту без права внесення застави строком на 60 днів й обумовлює чому.

«Застосування домашнього арешту не запобігає наявним ризикам можливого ухилення обвинуваченого від правосуддя чи вчинення ним аналогічних злочинів. Ризик ухилення від суду підтверджується, як матеріалами кримінального провадження, що свідчить про його міцні та сталі зв’язки з представниками іноземної держави та іноземних організацій на користь яких вчинено державну зраду та сприяння терористичній організації. У будь-який час ці ресурси можуть бути застосовані для допомоги Муравицькому в переховуванні чи залишенні меж територій України, у тому числі на тимчасово окуповану територію. Також, недопустимим є ігнорування ризику вчинення Муравицьким інших злочинів, пов’язаних з пропагандою незаконної зміни меж, територій України, діяльності терористичних організацій ДНР, ЛНР. Тобто, написанням та поширенням у мережі інтернет відповідних публікацій», - говорить прокурор Вадим Левченко.

Натомість адвокатка Новицька та її підзахисний заперечують клопотання прокурора, більше того, просять: не застосовувати проти Муравицького жодної міри запобіжного заходу.

«Сторона захисту заперечує проти клопотання прокурора та просить відмовити у клопотанні. Не застосовувати проти Муравицького будь-якої міри запобіжного заходу», - відповідає адвокат Світлана Новицька.

«Півроку я знаходжусь під домашнім арештом, жодного разу його не порушував. Кожну неділю до мене приходить співробітник МВС та перевіряє. Жодних порушень не було і не може бути. По-друге, знаходячись під цілодобовим домашнім арештом я не можу отримувати елементарну медичну допомогу. Наприклад, коли хворів, не міг отримати флюорографію, необхідну діагностику свого здоров’я. Я маю утримувати сім’ю, але не можу працювати, оскільки покладені судом на мене обмеження заперечують можливість отримувати дохід. Тобто, порушується моє право на працю. Саме тому, я прошу шановний суд відмовити прокурору у задоволенні клопотання та задовольнити клопотання адвоката Новицької», - додає обвинувачений Василь Муравицький.

Зрештою, заслухавши усіх та порадившись, головуюча суддя оголошує рішення, опісля якого противники Муравицького починають скандувати суддям «ганьба».

«Суд постановив: продовжити запобіжний захід обвинуваченому Муравицькому Василю Олександровичу у вигляді цілодобового домашнього арешту із забороною цілодобово залишати місце свого проживання. Судове засідання закінчене», - зачитує рішення суддя Корольовського районного суду м. Житомира Ніна Янчук.

Наступне засідання по справі у Корольовському суді відбудеться 25 лютого о 10 годині.

Нагадаємо, на засіданні 12 грудня 2018 року Світлана Новицька сказала, що справа Муравицького фейкова і вона розвалиться, бо не має відповідної обвинувальної доказової бази.

Як повідомляв Житомир.info, правоохоронці встановили, що житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва пропагандистських державних російських інформагентств створював тенденційні публікації, тематику та бажаний зміст матеріалів він отримував поштою або на месенджер. Прокуратура Житомирської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом державної зради, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, поєднане з розпалюванням національної ворожнечі. 2 серпня 2017 року, ухвалою Корольовського районного суду м. Житомира Муравицькому було обрано запобіжний захід у виді тримання під вартоюбез права внесення грошової застави. 13 жовтня 2017 року речниця СБУ Олена Гітлянська оприлюднила подробиці справи житомирянина Василя Муравицького, якому інкримінують державну зраду. 27 червня 2018 блогеру змінили запобіжний захід – з тримання під вартою на домашній арешт, 18 липня в ГУНП йому одягли електронний браслет.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Новицька Муравицький суд держзрада Левченко Янчук  
Матеріали по темі