Суспільство

Мер Новограда-Волинського розпорядився оголосити 2019-й роком Олени Пчілки

17 January 2019, 09:35

У Новограді-Волинському 2019 рік оголошений роком Олени Пчілки.

Розпорядження «Про відзначення 170-ї річниці від дня народження Олени Пчілки» міський голова Новограда-Волинського підписав 11 січня 2019 року.

«Керуючись пунктами 19, 20 частини четвертої статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою організації та проведення 170-ї річниці від дня народження Олени Пчілки – талановитої письменниці, громадсько-політичного діяча, матері Лесі Українки: Оголосити 2019 рік роком Олени Пчілки в місті Новограді-Волинському», - йдеться у розпорядженні.

У документі також зазначається, що відділ культури і туризму міської ради, управління освіти і науки міської ради протягом року мають організувати та проводити заходи з відзначення 170-ї річниці від дня народження Олени Пчілки.

Довідково: Олена Пчілка (Ольга Петрівна Драгоманова, в одруженні — Косач) народилася 29 червня 1849 року в м. Гадячі на Полтавщині. 1866 року Ольга закінчила зразковий пансіон шляхетних дівчат у Києві, де здобула ґрунтовні знання з літератури, оволоділа німецькою і французькою мовами. Ідеї, якими жила у той час громадськість Києва, захоплювали брата і сестру Драгоманових, їхнє найближче оточення. Серед знайомих Михайла Драгоманова був і Петро Антонович Косач, який згодом став чоловіком Ольги, батьком Лесі Українки, її братів і сестер. Вони одружилися 1868 року і незабаром виїхали до Новограда-Волинського (Звягеля), де після закінчення університету П. А. Косач одержав посаду голови з'їзду мирових посередників. 25 лютого 1871 року у Звягелі народилася друга дитина — донька Лариса (Леся Українка).

Як повідомляв Житомир.info, проект рішення «Про оголошення 2019 року у Житомирській області Роком Cтепана Бандери» ще в січні 2018 року підготував голова фракції ВО «Свобода» Сидір Кізін. Питання мали розглядати на сесії обласної ради 7 березня, але за пропозицією самого Кізіна його не включили до порядку денного. 18 грудня 2018 року обласна рада проголосувала, і 2019 рік в Житомирській області – Рік Степана Бандери. 1 січня 2019 року кілька сотень житомирян долучились до смолоскипної ходи в 110-ї річницю з дня народження Степана Бандери.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Пчілка Новоград-Волинський  
Матеріали по темі