Влада

​Виконком затвердив концепцію інтегрованого розвитку Житомира до 2030 року про безпечне, зелене, комфортне для життя місто

30 January 2019, 13:50

До 2030 року Житомир має бути інноваційним, ефективним, економічно розвиненим, безпечним, спортивним, доступним та зеленим містом. Принаймні, такими є ключові пріоритети концепції інтегрованого розвитку міста, яку на засіданні виконкому 30 січня презентував директор департаменту економічного розвитку Микола Костриця.

За його словами, цей документ розроблявся з 2016 року спільно із європейськими партнерами, проходив через громадські обговорення, «Майстерню міста», форуми. Разом із тим директор департаменту каже: документ стратегічно важливий, адже є запорукою взаємодії влади, громади і бізнесу.

«Україна бере на себе зобов’язання по Лейпцизькій хартії місцевого самоврядування, по глобальних цілях розвитку до 2030 року і все це ставить виклики перед містами, у тому числі перед Житомиром. Про те, яким має бути місто у такому горизонті. Візія «Житомир-2030» - це зелене, безпечне, спортивне місто, в якому поєднуються сучасний дизайн та природні ландшафти, місто у якому комфортно для всіх, у якому народжуються та зростають таланти. Це ті речі, які закладаються не просто в слова, вони мають подальше відображення у стратегічних цілях, задачах, проектах, які спрямовані на досягнення цих довгострокових завдань», - розповідає директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Микола Костриця.


Опісля, Микола Костриця детально роз’яснює, що означає кожен пункт концепції розвитку та яким шляхом його можна реалізувати.

«Якщо ми говоримо про ефективність, то передусім орієнтуємось на розвиток конкурентоспроможної економіки, формування інвестиційного клімату, підтримку малого бізнесу. Інноваційне місто має фокус на розвиток людського капіталу, застосування нових підходів в управлінській діяльності. Комфортне місто - найбільш комплексний підхід, оскільки поєднує в собі усі базові умови, в першу чергу, фізичного комфорту перебування у місті: житлові питання, мобільність, розвиток фокус-зон. Активне місто - фокусується на реалізації змістовного відпочинку: культурні запити, здоровий спосіб життя, збереження і розвиток історико-культурної спадщини. Зелене місто - принципи сталого розвитку: енергоефективність, екологічна свідомості, розвиток і збереження зелених зон міста і передмістя. Інклюзивне місто - рівні можливості доступу для всіх категорій мешканців і фізично до інфраструктури у місті, і до прийняття рішень, безпечне місто - відповідальне врядування», - роз’яснює директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради.

Втім, Микола Костриця зауважує: місто вже рухається у напрямку впровадження стратегічно важливої концепції.

«Я наведу приклади двох проектів, які вже в процесі розвитку відбуваються - це демонстраційний проект з GIZ по ревіталізації Водонапірної вежі, для перетворення цього об’єкту на культурно-туристичний центр у місті Житомирі. Також, зміни майданів Соборного і Перемоги», - говорить Микола Костриця.

Попри те, що концепція інтегрованого розвитку не підкріплена усталеними нормами та законодавством, саме на неї опираються експерти та виконавчі органи влади при розробці вже конкретних проектів, - наголошує Микола Костриця.

«Концепція інтегрованого розвитку - це ключовий стратегічний документ, але він має неформальний характер. На сьогодні ані у європейському законодавстві, ані в українському не існує усталеної форми такого документу. Але, тим не менше, в ієрархії стратегічних документів він займає найвищу сходинку. Він є довгостроковим, візійним орієнтиром і використовується для розробки документів формального характеру. Генеральний план, цільові програми, проекти, заходи, детальні плани територій та інші формальні документи, які існують в українському законодавстві, які розробляються вже нашими виконавчими органами і приймаються на сесії, вони мають випливати із концепції інтегрованого розвитку», - додає директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Микола Костриця.

Зрештою, члени виконкому більшістю голосів підтримали концепцію. Розглядати питання інтегрованого розвитку міста на найближчій сесії міської ради будуть і депутати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: концепція Костриця виконком  
Матеріали по темі