Здоров'я

Влада Житомира пояснила механізм заборони допуску невакцинованих дітей до навчання

4 February 2019, 16:07

Рішення про те, що до навчання у житомирських садочках, школах та ПТУ допускатимуться лише ті діти, які мають довідку про вакцинацію від кору є виваженим, правильним та законним. Про це під час спільного брифінгу, 4 лютого, з представниками міського управління охорони здоров’я та департаменту освіти, наголосила заступниця міського голови Вікторія Краснопір. Разом із тим, профільний заступник зауважила: лише завдяки вакцинації та наявності колективного імунітету, можна знизити рівень захворюваності та розповсюдження хвороби. Окрім іншого, Вікторія Краснопір закликала батьків до відповідального батьківства, позаяк здоров’я дітей у їхніх руках.


«Це не «ноу-хау» Житомирської міської ради, а це вимушений захід, який ми маємо застосувати, для того, щоб підкріпити на місцевому рівні положення ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб», ст.15 якого передбачено, що прийом дітей до навчальних закладів здійснюється за наявністю відповідних довідок про щеплення. Ми не говоримо про те, що буде стояти охоронник і буде виштовхувати зі школи. Ми про це не говоримо. Ми хочемо достукатися до рівня свідомості людей, щоб такі випадки взагалі упередити. Ми говоримо про колективний імунітет - 95 - 98%. Ось ці залишкові 5% - це ті, хто не може по медичним показанням здійснювати щеплення. Всі інші 95% - це ті, хто має їх зробити. Нам не потрібно в Житомирі сенсацій, щоб хтось, когось, кудись не допускав. Ми хочемо, щоб кожна родина сіла і подумала: хто відповідає за її дитину - лікар, школа, директор, завідуюча садочком чи врешті решт самі батьки», - розповідає заступник Житомирського міського голови Вікторія Краснопір.

«Ніхто жодну дитину з навчального закладу відраховувати не буде. Але те, що вони не будуть допущені у загальний колектив - це однозначно. Ніхто не буде діяти жорсткими методами, але є батько і мати, які повинні виконати законні вимоги керівника закладу», - додає заступник директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Також, присутні роз’яснюють: якщо навчальному закладу відомий статус про вакцинацію дитини, не потрібно бігти й брати повторні довідки, які це підтверджують. Довідка приноситься, якщо відомостей про вакцинацію немає, її статус щодо цього був невідомий, або у випадку, коли дитині за ознакою здоров’я заборонено вводити живу вакцину.

«Хочу сказати, що брати в терміновому порядку довідки і ще раз підтверджувати, що щеплення зроблені, не потрібно. Довідки про проведення щеплень свого часу батьки приносили в навчальні заклади і вони є там у медичних працівників. Якщо щеплення не було вчасно проведено, його необхідно зробити і представити довідку до закладу», - говорить Вікторія Краснопір.

«В наявності у наших амбулаторіях, центрах є всі вакцини, які повністю якісні, безкоштовні та ефективні. Вакцинація проти кору відбувається вакциною «Пріорикс» виробництва Бельгії, з усіма відповідними сертифікатами. Паралельно із вакцинацією проти кору ми рекомендуємо зробити вакцинацію, або ревакцинацію проти дифтерії і правця. Ці всі вакцини теж є у наявності», - каже начальник управління охорони здоров’я Житомирської міської ради Марія Місюрова.

«Є категорія дітей, яких не можна вакцинувати. В першу чергу, діти до року. Перша вакцинація проти кору відбувається в рік, наступна у 6 років. Ніхто не буде робити вакцину хворій дитині. Діти ВІЛ-інфіковані, їм пожиттєво живі вакцини протипоказані. Діти, які мають анафілактичні реакції на курячий білок. Жива вакцина протипоказана вагітним, людям, які мають алергічні реакції на аміногліказіди - антибактеріальний препарат. Також вроджені імунодефіцити та хворі на онкологію, які отримують хіміотерапію», - перелічує перелік підстав для заборони вакцинації заступник головного лікаря ЦПМСД Людмила Зайцева.

Нагадаємо, з 11 лютого вихованці житомирських дитсадків, учні шкіл та ПТУ зможуть відвідувати заняття лише на підставі довідки про щеплення від кору.

З 30 січня по 9 лютого 2019 житомирські школярі не навчаються через карантин.

Як повідомляв Житомир.info, за неповний місяць на кір захворіли 336 жителів Житомирської області. Де у Житомирі дітям та дорослих можна безкоштовно отримати щеплення від кору, краснухи і паротиту, читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Краснопір Місюрова кір довідка вакцина Зайцева  
Матеріали по темі