Місто

Недостача субвенції на зарплату житомирським педагогам – майже 30 млн грн, - Ковтуненко

12 February 2019, 09:37

6 лютого 2019 року Кабінет Міністрів України затвердив зміни до формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами.

Відповідна постанова набрала чинності з дня її опублікування та застосовується з 1 січня 2019 року.

Що це означає і на яку субвенцію – більшу чи меншу, ніж у 2018 – може розраховувати житомирська освіта, Житомир.info поцікавився у заступника директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлани Ковтуненко.

«На сьогодні недостатність (субвенції) по закладам загальної середньої освіти складає 29,6 мільйона гривень. Це недостатність по заробітній платі. З 1 вересня 2018 року в нас стало більше на 22 класи і на 1334 учня, які не враховані в розподілі цієї субвенції. Це майже ті кошти, які нам недодали на того учня, який сьогодні навчається. А формувалася освітня мережа рік тому – беруться дані станом на 1 січня, а коли формуються перші й десяті класи, вони завжди змінюються. І сьогодні в нас збільшення не лише по перших і десятих класах, а по всій мережі – як я сказала, на 1334 учні. Множимо цю кількість на 11074 гривні – субвенція, яка дається державою – скільки нам недодали на «рівному місці». Не дали субвенції на поділ класів, дали лише половину – треба 59 мільйонів, дали 30,5 мільйона. Недодали на групи продовженого дня. Сьогодні в місті 142 ГПД, які повинні оплачуватися з бюджету. Ми вже не говоримо про індивідуальне навчання. Це великі кошти, якими на сьогодні не забезпечений не тільки Житомир, а й інші обласні центри. Просто де у кого більший бюджет розвитку, там виділяється більше на освіту. У нас же, якщо повністю забезпечити заробітною платою медиків і освітян, то ніякий розвиток місту не «світить», - сказала Світлана Ковтуненко.

Нагадаємо, 10 грудня 2018 директор департаменту бюджету та фінансів міської ради Діна Прохорчук розповідала, що недостатність коштів на освіту та охорону здоров’я в 2019 році становитиме майже 50 млн грн – це місячний фонд заробітної плати. 21 грудня 2018 року Житомирський міськвиконком збирався на позачергове засідання, щоб розподілити субвенцію та дотацію з держбюджету на зарплату освітянам.

Як повідомляв Житомир.info, 15 листопада 2018 року прес-служба прокуратури Житомирської області інформувала, що у Баранівському районі Житомирської області за фактом невиплати вчителям заробітної плати розпочали кримінальне провадження. Станом на грудень 2018 року середня заплата педагогів Житомира та області склала 7492 гривень. На 2019 рік Уряд запланував підвищення вчительських зарплат на 9%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: освіта педагог зарплата Ковтуненко субвенція  
Матеріали по темі