Здоров'я

У житомирській лікарні пояснили, коли хворих на кір ушпиталюють, а коли лікують амбулаторно

12 February 2019, 15:32

У Житомирі хворому на кір чоловікові відмовили у госпіталізації через те, що інфекційне відділення у ЦМЛ №1 на капітальному ремонті й відправили лікуватися додому. Принаймні у цьому переконує родина хворого, називаючи таке ставлення лікарів безвідповідальним.

Детальніше про ситуацію, що склалась, у коментарі Житомир.info розповідає дружина хворого - пані Ірина.

«У суботу ввечері чоловікові було дуже погано. Перед цим він був у сімейного лікаря, поставили діагноз, що у нього грип. Потім, йому стало погано, ми викликали швидку. Приїхала швидка, подивилися на місці, попередньо встановили діагноз - кір. Забрали його і повезли на відділення. Коли його туди привезли, лікар вийшов до нього на вулицю. В швидкій його подивилися, поставили діагноз - кір. Також, написали, що є негоспітальна пневмонія. Призначили йому лікування і відпустили додому. Написали: у госпіталізації відмовлено, бо ведеться капітальний ремонт. Це перша радянська (ред., Центральна міська лікарня №1), інфекційне відділення. У такий період, коли епідемія кору, там проводять ремонт. Людину відпустили, їдь куди хочеш - це велика безвідповідальність. Чоловік викликав собі таксі і поїхав додому, зараз він удома на лікуванні. Однак є люди, які їдуть громадським транспортом, де десятки людей, які можуть захворіти - це гірше, ніж грип», - розповідає дружина хворого на кір Ірина.


За роз’ясненнями йдемо до лікарів. А саме до завідуючої інфекційним відділенням – Оксани Волкової. Остання зауважує: кір інфекційна хвороба, але якщо вона протікає без ускладнень, то можна лікуватися вдома.

«Кір підлягає госпіталізації тільки у важкій формі, або ускладненій менінгітами, міокардитами форми. Всі захворювання на кір середнього, легкого ступеню, навіть з такими ускладненнями, як склерити, бронхіти - вони підлягають лікуванню амбулаторно. Під контролем сімейного лікаря та динамічним спостереженням лікаря-інфекціоніста, за місцем проживання. Паніки немає ніякої. Хворий повинен отримувати симптоматичне лікування, жарознижуючі препарати, якщо температура вище 38 градусів, знаходитися у домашніх, максимально комфортних умовах і зберігати постільний режим. У даному випадку, що людина приїхала і їй було відмовлено в госпіталізації, є два фактори. По-перше, не важкий перебіг хвороби, і другий фактор, який не впливає на госпіталізацію, але він обмежує нас частково у наших діях - це те, що у нас на сьогодні проходить капітальний ремонт відділення. Відділення, в яке ми тимчасово перейшли і зараз ми там працюємо, розраховане на 20 ліжок. Госпіталізації підлягають ті хворі, які мають на момент госпіталізації важкий стан, гострі кишкові захворювання, вірусні гепатити, важкі пневмонії на фоні цукрового діабету, хронічних серцево-судинних захворювань, люди, які перенесли важку оперативні втручання і у них є гостре інфекційне захворювання. Вони й підлягають госпіталізації», - пояснює завідуюча інфекційним відділенням ЦМЛ №1 Ірина Волкова.

Коли нове інфекційне відділення зможе приймати пацієнтів, точно не відомо. Капітальний ремонт триває з липня 2018 року. За цей час тут замінили дах, встановили пластикові вікна, зробили внутрішні роботи, замінили усі технічні комунікації, навіть частково облаштували деякі палати ліжками. Іще потрібно закупити меблі й отримати погодження від міської влади, аби ввести приміщення в експлуатацію.

«Усе відділення нам обійшлося приблизно 10 млн грн. До того ж, нам виділили півмільйона на закупку необхідного побутового інвентарю: ліжка, шафи, приліжкові тумбочки, столи для прийому їжі, стільці, шафи для медпрацівників. Ми ось маємо провести тендер і далі будемо чекати меблі. Як тільки з’являться меблі, я думаю, що вже зможуть підписати акт введення в експлуатацію, і ми вже будемо приймати пацієнтів», - каже завідуюча інфекційним відділенням ЦМЛ №1.

Повертаючись до теми кору, лікарка зауважує: уберегтися, а чи хоча б уникнути ускладнень, можна лише вакцинацією.

«Єдиним і безальтернативним методом захисту є вакцинація. Це єдиний спосіб, який може захистити не від зараження, а від важкого перебігу і таких ускладнень, які можуть стати причиною летальних наслідків», - зазначає завідуюча інфекційним відділенням ЦМЛ №1 Оксана Волкова.

Наостанок, Оксана Волкова радить та закликає людей: у разі нездужання, підвищення температури, що супроводжується симптомами інтоксикації організму, не панікувати і не займатись самолікуванням, а звертатись до сімейного лікаря.

Нагадаємо, з початку січня в Житомирі від кору вакцинували 4252 дитини.

У житомирських школах запроваджений з 30 січня карантин продовжили до 16 лютого.

Як повідомляв Житомир.info, 1 лютого 2019, у зв’язку із ускладненням епідемічної ситуації щодо захворюваності населення на кір у Житомирі вирішили не приймати до житомирських закладів не вакцинованих від кору, про механізм заборони допуску невакцинованих дітей до навчання тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кір інфекція лікарня  
Матеріали по темі