Місто

У Житомирі матері-одиначці припинили виплачувати кошти на дитину через їх нецільове використання

14 February 2019, 17:31

У 2018 році 17 житомирських сімей попереджені про ризик залишитися без соціальних виплат на дітей через їх нецільове використання, одній сім’ї виплату коштів припинено.

Про це йдеться у звіті за 2018 рік Житомирського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, який має узяти до відома Житомирський міськвиконком.

«З 2015 року (…) Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснюється контроль за цільовим використанням соціальної державної допомоги при народженні дитини та допомоги на дітей одиноким матерям. За рік проведено 1162 обстеження таких сімей, за рекомендаціями Центру щодо 1 сім’ї прийнято рішення про припинення зазначених коштів у зв’язку з нецільовим використанням, виявлено 17 випадків ризику припинення державних соціальних виплат, але в результаті проведеної соціальної роботи ризикова ситуація була виправлена».

Начальник відділу соціальної роботи міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ольга Іваницька розповіла Житомир.info, що мова йде про житомирську маму-одиначку, яка виховує одну дитину. Випадок мав місце наприкінці 2018 року, і станом на 14 лютого 2019 виплати не відновлені, оскільки мама поки не виправилася та не забезпечила дитині належні умови.

«Як правило, мова йде про невиконання батьківських обов’язків, коли мама схильна до вживання алкоголю, а для дитини не створені належні умови для її росту та розвитку. Така сім”я береться на облік нашого Центру як така, яка опинилася в складних життєвих обставинах, з нею проводиться певна профілактична робота», - розповідає Ольга Іваницька.

З її слів, подібні сім’ї беруться під соціальний супровід, вивчаються їх потреби, і Центр надає їм комплекс послуг: працевлаштування мами, допомога від благодійних організацій або разова фінансова допомога від міськради на ремонт чи придбання необхідних речей. Якщо людина хоче, щоб їй допомогли, результат є, якщо ж ні – відповідно нема й результату.

«Ми не робимо припинення виплат одноосібно. Сім’я або мама викликається на комісію, далі слідує спільне відвідування помешкання зі Службою у справах дітей. Якщо результату все ж немає, комісія голосує за припинення виплат, а управління соцзахисту припиняє нарахування», - пояснює начальник відділу соціальної роботи.

Виплати таким батькам припиняються на 1-3 місяці в залежності від того, як швидко ті виправляються. Якщо результат є, для дитини створюються умови - виплати відновлюються, а доти вони акумулюються і лежать на рахунку управління соцзахисту. Якщо є після всіх подібних заходів батьки або мама не припиняють пити та не беруться за розум, на них може очікувати вилучення дітей (чи дитини) з сім’ї.

За словами Ольги Іваницької, у 2017 році в Житомирі було 10 припинень соціальних виплат сім’ям з дітьми, у 8 випадках виплати поновили.

Нагадаємо, у 2016 році в Житомирській області 38-річну матір позбавили батьківських прав на 4 дітей та зобов’язали платити аліменти. У 2017 році 27-річна бердичівлянка на 2 доби залишила замкненими в нетопленій хаті трьох дітей 3, 6 та 8 років, залишивши їм миску прісної гречки з порізаною цибулиною. У 2018 році журналісти розповідали про місцеву родину з 8 дітьми, менші з яких ходили по сусідах і випрошували їжу. За погано доглянутих дітей понад 2,5 тисячі батьків і матерів у Житомирській області отримали штрафи. Лахміття, холод і цуценята під ногами: у січні 2019 року ювенальна превенція виклала в соцмережі знімки побуту та умов, у яких доводиться жити дітям у районах та селах Житомирської області.

Які права втрачають батьки, позбавлені батьківського піклування, читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дитина виплата Центр соціальних служб недогляд  
Матеріали по темі