Суспільство

У Житомирській області більшість безробітних мають вищу освіту, а потрібні робітники

20 February 2019, 11:48

Більшість безробітних, що перебувають на обліку у центрах зайнятості Житомирської області, мають вищу освіту, хоча працедавцям потрібні люди з робітничими професіями або ж взагалі без фаху.

Про це, зокрема, розповів директор Житомирського обласного центру зайнятості Ігор Іщенко під час прес-конференції з нагоди 28-ї річниці діяльності державної служби зайнятості в регіоні, – 18 лютого повідомив сайт обласного ЦЗ.

Характеризуючи ситуацію на ринку праці у 2018 році, Ігор Іщенко повідомив, що минулоріч до служби зайнятості було заявлено понад 44 тисячі 700 вакансій. Це на півтори тисячі більше, як у 2017 році і на 11 тисяч більше, як у 2009 році. Зростання кількості вакансій відбулось майже у всіх районах області, найбільш суттєво – в Попільнянському, Радомишльському, Ружинському та Брусилівському.

За його словами, дві третини усіх пропозицій роботи були зосереджені у міських центрах зайнятості, найбільше у Житомирському – 14,8 тис. вакансій, або кожна третя. Однак велика кількість вакансій не означає, що відсутні проблеми із працевлаштуванням. Керівник назвав три основні перешкоди, які заважають людям швидко знайти підходяще робоче місце, а працедавцям – потрібного працівника. Це дисбаланс попиту і пропозиції: 70% вакансій потребують робітничих кадрів або ж працівників без професії, а серед безробітних переважають службовці, спеціалісти з вищою освітою. Окрім того, не задовольняє пошукачів роботи рівень заробітку, який пропонується. Середня зарплата у вакансіях торік – 5500 грн. Тільки 5% вакансій пропонують більш-менш достойний заробіток – від 10 тис. грн. В пошуках кращих заробітків затребувані кадри виїжджають за межі області та країни, а заміни їм немає.

Однак, акцентував Ігор Іщенко, головний результат роботи обласної служби зайнятості за рік – це повернення до праці понад 33800 жителів Житомирщини.

Він додав, що майже 4500 безробітних з допомогою служби зайнятості пройшли перенавчання або підвищили кваліфікацію аби отримати роботу, понад 3000 жителів області були зайняті в тимчасових роботах, а 21 підопічний служби отримав виплату допомоги з безробіття одноразово для започаткування власного бізнесу.

Як повідомляв Житомир.info, у січні 2019 року 1930 роботодавців Житомирської області поінформували службу зайнятості області про наявність майже 5700 вакансій. Найвищий рівень зарплати у січневих вакансіях пропонувався, зокрема, слюсарям зі складання металевих конструкції (5 тис. грн), електрогазозварникам на автоматичних та напівавтоматичних машинах (15 тис. грн) водіям навантажувача – (14 тис. грн).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Центр зайнятості служба зайнятості ЦЗ вакансія  
Матеріали по темі