Влада

Віце-прем’єр окреслив завдання на 5 років: Україна має стати лідером серед східноєвропейських країн і країн пострадянського простору

25 February 2019, 12:54

Наша головна ціль як держави на наступні 5 років – це рівний розвиток регіонів. Сьогодні в Україні міста-мільйонники, на відміну від районних центрів і сіл, мають великі можливості – податки, якісна освіта, медицина, адміністративні послуги тощо. Наше ж завдання, вирівняти можливості регіонів як по якості життя, так і конкурентоспроможності регіонів, що дозволить залучати інвестиції, розвивати власну податкову базу і надходження.

Про це наголосив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко – інформує прес-служба віце-прем'єра.

«Ми говоримо про два ключових напрямки. Це розвиток людського потенціалу, який базується на якості життя, якості послуг і довкілля. І другий – індекс конкурентоспроможності регіонів, а це якість інфраструктури, підготовки кадрів і інвестиційного клімату. Для досягнення цих цілей ми напрацювали необхідну законодавчу базу, стандарти і фінансові інструменти, які вже почали впроваджуватись в регіонах завдяки реформі децентралізації», - зазначив Геннадій Зубко.

За децентралізації: за 4 роки зросли власні доходи місцевих бюджетів – до 291 млрд грн, збільшились надходження на утримання доріг місцевого значення – 14,7 млрд грн, допомога регіонам на впровадження інфраструктурних проектів з Державного фонду регіонального розвитку – 7,7 млрд грн, субвенція об’єднаним територіальним громадам – 2,1 млрд. грн, за ініціативою Президента України в регіони спрямувались кошти на розвиток сільської медицини – 5,5 млрд грн.

«Дуже важливо говорити про те, як державна фінансова підтримка і кошти місцевих бюджетів конвертуються в якість життя. Ми розробили мережу Центрів надання адміністративних послуг, які мають забезпечувати 30-хвилинну доступність. На сьогоднішній день таких Центрів вже 779, з яких 125 в ОТГ. Також за підтримки програми «U-LEAD з Європою», до кінця 2019 року в регіонах розпочнеться реалізація ще 300 ЦНАПів. Друга важлива складова, яка впливає на якість життя – це освітня послуга. В Україні вже створено 300 НОПів, які забезпечують 4 важливих стандарти, це інклюзивність і безбар’єрність, енергоефективність, мотивуючий дизайн і сучасне обладнання. До кінця 2019 року заплановано створення ще 600 НОПів», - розповів Зубко.

За словами урядовця, на наступні 5 років стоїть дуже важливе завдання – Україна має стати регіональним лідером серед східноєвропейських країн і країн пострадянського простору.

«Сьогодні у нас є прикордонні гірські території, малозаселені території, тимчасово окуповані території і тому, наша найперша ціль – вирівняти диспропорції між розвитком регіонів і усунути поняття периферій. Тому, в першу чергу ми рухаємось в напрямку якісної інфраструктури і послуг, створення нових робочих місць, росту ВВП. Також це можливо за рахунок інструментів, які вже працюють – це програма секторальної підтримки України з боку Європейського Союзу за 5-ма програмами: розвиток сільських територій, людського потенціалу, туризму, загальноукраїнська солідарність, інновації і інвестиції. А також інструментів, які ми маємо напрацювати і прийняти. Це, прийняття закону про податок на виведений капітал, бо залишаючи кошти на підприємствах, ми зможемо знайти той ресурс, який необхідний для розвитку, також це питання роботи з європейськими фондами», - підкреслив Зубко.

«Як казав Любомир Гузар: для того, щоб досягти високої мети, потрібно об'єднатися усьому суспільству. Об'єднатися навколо спільних справ і сімейних цінностей. Бо всі цінності будуються навколо родини і сім'ї. Ми пройшли непростий шлях. Ваші голови і ваші громади продемонстрували якісну роботу, добилися успіхів, і я би точно не хотів, щоб вас могли замінити на наступних місцевих виборах. Ви мудрі, ви маєте досвід. Нам спільно треба боротися за реформу децентралізації, і за ті цілі, які ми маємо разом втілити за майбутні 5 років», - наголосив Геннадій Зубко.

Як повідомляв Житомир.info, у Державному бюджеті 2019 року передбачено понад 30 млрд грн державної фінансової підтримки на розвиток регіонів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: децентралізація Зубко  
Матеріали по темі