Політика

​Адвокатка житомирського блогера Муравицького клопотала про відвід суддів, але все лишилося без змін

25 February 2019, 16:39

У Житомирі продовжують судити блогера Муравицького, якому інкримінують державну зраду. Традиційно на судове засідання прийшли проукраїнські громадські активісти, прихильники обвинуваченого та представники ОБСЄ.

Давати офіційні коментарі щодо того, з якою метою приїхали на судове засідання, останні відмовляються. Поза камерою пояснюють: жодних оцінок процесу не дають, лишень спостерігають, як він проходить: із дотриманням діючих законів та прав людини чи ні. Мовляв, це не єдиний судовий процес. який представники ОБСЄ відвідують. Зрештою, судове засідання розпочинається із більш як півгодинним запізненням, і судді продовжують досліджувати письмові докази, які надає сторона обвинувачення. Як тільки прокурор береться зачитувати зібрані у ході неслідчих розшукових дій письмові докази, сторона захисту стає заперечувати почутому й клопотати про визнання цих доказів недопустимими.


Порадившись на місці суд ухвалю: не задовольняти клопотання захисту.

«Клопотання сторони захисту про визнання очевидно недопустимими докази. А саме, ухвали апеляційного суду залишити без задоволення. Дані ухвали долучити до кримінального провадження», - каже суддя Корольовського районного суду м. Житомира Ніна Янчук.

Таке рішення збурює адвокатку Новицьку, і та оголошує клопотання про відвід суддів.

«Це клопотання має розглядатись шляхом виходу до нарадчої кімнати, винесення ухвали. Фактично воно не розглянуте судом. Обвинувачення не може ґрунтуватись на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Експертизи проводились експертами СБУ за принципом: сам розслідую - сам створюю докази, висновки експерта. Протягом усього судового розгляду систематично порушувались права та свободи Муравицького. Матеріали справ не містять ухвал слідчих суддів про дозвіл втручання у приватне спілкування. Клопотання захисту про очевидну недопустимість доказі,в не викритих у порядку ст. 290 КПК України, суд розглянув за хвилину, навіть не перевіривши доводи сторони захисту щодо відсутності доказів в реєстрі матеріалів досудового розслідування, не обгрунтував свою відмову. У цьому процесі суд не звертає уваги на порушення права на захист Муравицького, і домінує сторона обвинувачення. Такі дії суду викликають у сторони захисту сумнів у неупередженості та незалежності цього складу суду. Сторона захисту та обвинувачений Муравицький заявляють про відвід цьому складу суду: Янчук, Шимон, Аксьонов», - зачитує клопотання адвокат Світлана Новицька.

Натомість прокурор висловлюється проти відводу суддів.

«Захист розуміє, що тягар доказів є беззаперечним і конкретно свідчать про вчинене Муравицьким, і в них не лишається іншого, як використовувати маніпуляції нормами КПК, ухвалами та рішення Європейських судів. Починається така собі правова вакханалія. Не бачу жодних підстав говорити про будь-який відвід», - переконує прокурор Вадим Левченко.

Для прийняття рішення суддівська трійка видаляється до нарадчої кімнати і за 30 хвилин повертається до зали, аби оголосити рішення.

«Підстави, передбачені ст. 75-76 КПК України для задоволення відводу, відсутні. Під час судового розгляду забезпечується процесуальне право обвинуваченого у повному обсязі. У тому числі і під час дослідження доказів, які надаються прокурором. Керуючись ст. 81 КПК України, суд постановив: відмовити в задоволенні клопотання сторони захисту про відвід всієї колегії суддів. Ухвала скарзі в апеляційному порядку не підлягає», - зачитала рішення суддя Корольовського районного суду м. Житомира Ніна Янчук.

Отже, змін у суддівському складі так і не сталося. Наступне засідання по справі Муравицького відбудеться у Корольовському суді 5 березня 2019 о 14.30.

Нагадаємо, від січня 2019 року Василя Муравицького захищатиме єдина адвокатка Світлана Новицька, яка захищала творців «Новоросія-ТВ». На грудневому засіданні у 2018 році Світлана Новицька сказала, що справа Муравицького фейкова, і вона розвалиться, бо не має відповідної обвинувальної доказової бази.

Як повідомляв Житомир.info, правоохоронці встановили, що житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва пропагандистських державних російських інформагентств створював тенденційні публікації, тематику та бажаний зміст матеріалів він отримував поштою або на месенджер. Прокуратура Житомирської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом державної зради, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, поєднане з розпалюванням національної ворожнечі. 2 серпня 2017 року, ухвалою Корольовського районного суду м. Житомира Муравицькому було обрано запобіжний захід у виді тримання під вартоюбез права внесення грошової застави. 13 жовтня 2017 року речниця СБУ Олена Гітлянська оприлюднила подробиці справи житомирянина Василя Муравицького, якому інкримінують державну зраду. 27 червня 2018 блогеру змінили запобіжний захід – з тримання під вартою на домашній арешт, 18 липня в ГУНП йому одягли електронний браслет.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Муравицький блогер держзрада суд  
Матеріали по темі