Фоторепортаж

У Житомирі відкрилася виставка робіт майстрині, яка вишиває з фотографій за власними схемами. Фоторепортаж

26 February 2019, 17:16

26 лютого в житомирському Домі української культури відкрилася виставка вишитих робіт киянки Тетяни Пащенко, яка родом з Коростишівського району Житомирської області і мешкала в Києві.

Особливістю її робіт є те, що вона вишиває за власними схемами і з фотографій.

«Я вишиваю з 2000-го року, тобто, вже 19 років. Захворіла і вирішила вишити батькам ікону, бо й гадки не мала, що видужаю. Вишиваючи, одужувала, передала ікону батькам у Щегліївку Коростишівського району з Києва, де сама жила. Не хотіла їх турбувати і все обманювала, що не можу приїхати через роботу. А потім взялася вишивати «Таємну вечерю», над якою працювала 8 місяців. І все більше набиралася сил і здоров’я. А потім із вдячності Богу я почала вишивати ікони, дарувала їх церквам, щоб люди молилися, а потім це стало моїм хобі. Я отримала довічну інвалідність, не працюю і тому цілком присвятила себе вишивці», - розповіла майстриня.

Тетяна Пащенко зізнається: з дитинства любила малювати. З будинку батьків вона зробила хату-музей, де інколи проводить екскурсії.

«Хочу додати одягу, рушників, вишивки. Підняти тематику етніки, для цього закінчила курси крою і шиття, і вже бачу, який вигляд повинне мати бабусине плаття і дідова сорочка. Хочеться підняти етнічні узори, як уколись вишивали жінки, зшивати ці сорочки вручну. Займатимусь допоки віку», - каже майстриня.

За словами начальника управління культури і туризму Житомирської ОДА Тетяни Парфентієвої, майстрині збираються присвоїти звання «Заслужений майстер народної творчості», саме для того в Житомирі організували дану виставку.

«Сюди прийшли члени колегії, аби побачити не фотографії, а самі роботи, і вирішити, чи давати майстрині це звання. Це непересічна особистість, оригінальна творчість – не за готовими, а за власними схемами, вона переносить на полотно фотографії. Перехід відтінків дуже гарний, дрібна робота. Виставки вже були в Києві. Якщо члени колегії проголосують, ми одразу даємо подання на голову Житомирської ОДА Ігоря Гундича, і він підписує (клопотання про присвоєння звання «Заслужений майстер народної творчості»), - сказала начальник управління культури.

Виставка «Голка, що творить диво», триватиме в Домі української культури на Великій Бердичівській два тижні.

Нагадаємо, у 2012 році в Житомирі відкрилась виставка житомирської вишивальниці Ірини Журби «Квіти часто нам говорять втричі більше, ніж слова».

Як повідомляв Житомир.info, влітку 2018-го на міжнародному фестивалі в садибі Терещенків у Житомирській області продемонстрували вишиту карту України. У 2017 майстриня Оксана-Бережа з вулиці Михайлівської вишивала слов'янські буквиці, яких 49 і кожна має свій енергетичний стан, колір і мінімум 49 образів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виставка вишивка майстриня Тетяна Пащенко  
Матеріали по темі