Політика

Пожертви для ВО «Батьківщина»: двоє селян з Житомирської області за три місяці перерахували партії майже 3 млн грн

1 March 2019, 11:18

Мільйони гривень, які протягом другого півріччя 2018 року надходили на рахунку партії «Батьківщина» в якості внесків, робилися через підставних осіб.

Про це йдеться в сюжеті Максима Опанасенка для телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом», яка вийшла 28 лютого.

«За законом, політичні партії, що представлені у Верховній Раді, отримують державне фінансування. Це, в свою чергу, зобов’язує їх щоквартально та щорічно заповнювати фінансові звіти, де окрім інформації про власне гроші з бюджету, має оприлюднюватися і інформація про кошти, що надійшли від фізичних та юридичних осіб. У другому півріччі 2018 року, коли стартувала активна фаза передвиборчої агітації лідера «Батьківщини» та кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко, внески на рахунок її партії різко зросли. У звіті вказано, що десятки українців з невеликих міст та селищ жертвували політсилі Тимошенко по 150 і більше тисяч гривень. В процесі перевірки цієї інформації журналісти з’ясували, що серед найбільших донорів «Батьківщини» є касирка супермаркету у передмісті Києва, безробітний мешканець Сум, його землячка, яка працює на автомийці і фіктивне підприємство, що записане на методистку з дитячого садочку в Умані», - пише Bihus.info.

Коментуючи журналістське розслідування, лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що підприємці фінансують партію через інших осіб, щоб уникнути переслідування.


Житомир.info вирішив проаналізувати фінансовий звіт ВО «Батьківщина» за 2018 рік і виявив трьох жителів Радомишльського району з однаковим прізвищем, які сумарно перерахували партії Юлії Тимошенко більше 3,5 млн грн.

В останній місяць літа 2018 року фінансово допомагати партії «Батьківщина» почав житель села Чайківка Радомишльського району – Устименко Микола Олександрович. Лише за місяць він перерахував 893 тис. 700 грн – шість переказів по 148 тис. 950 грн, які були зроблені 9, 10, 17, 20, 21 та 31 серпня. Загалом у серпні-вересні Микола Устименко направив на допомогу ВО «Батьківщина» 1 млн 472 тис. 550 грн, останній платіж він зробив 14 вересня на суму 132 тис. грн.

З вересня партію Юлії Тимошенко почав підтримувати ще один житель Чайківки – Устименко Михайло Олександрович, перераховуючи щоразу однакову суму – 148 тис. 925 грн., таких платежів у вересні було дев’ять. Ще один переказ на суму 120 тис. грн Михайло Устименко зробив 30 жовтня. Загалом ВО «Батьківщина» отримала від нього 1 млн 460 тис. 325 грн.

Микола та Михайло Устименки з села Чайківка Радомишльського району зробили по 10 перерахунків кожен, загальна сума фінансових пожертв від одного селянина – майже 1,5 млн грн.

В жовтні перераховувала кошти ВО «Батьківщина» ще одна Устименко – жителька райцентру Радомишль Устименко Юлія Олександрівна: з 22 жовтня від неї надійшло 595 тис. 940 грн – чотири перекази по 148 тис. 985 грн кожен.

Крім того, у звіті є інформація ще про трьох людей з Житомирської області, які одноразово жертвували в 2018 році кошти «Батьківщині»: 29 травня Куницький Юрій Васильович з с.Куліші Житомирської області переказав 12 тис. 300 грн; 10 липня Левчун Віта Петрівна з смт Романів – 10 тис. грн; 28 грудня Бобунов Олександр Юрійович з с.Любимівка Андрушівського району – 49 тис. 500 грн.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі 27 лютого спостерігачі ОПОРИ зафіксували пошкоджені агітаційні білборди та сітілайти кандидатів на пост президента Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко та Олександра Вілкула.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори "Батьківщина" Тимошенко Радомишль партія  
Матеріали по темі