Економіка

НКРЕКП перевірить «Житомиргаз», який не виконує постанову щодо заборони донарахування споживачам обсягів газу

6 March 2019, 09:44

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розпочинає широкомасштабну перевірку 20 операторів газорозподільних мереж у 15 областях України щодо донарахування споживачам обсягів природного газу за приведення до стандартних умов.

Про це 5 березня повідомила голова НКРЕКП Оксана Кривенко на селекторній нараді Уряду України з органами місцевого самоврядування щодо теплопостачання та газопостачання.

«Компанії не виконують постанови Регулятора щодо заборони донарахування споживачам обсягів природного газу за приведення до стандартних умов. У січні ми звернулись до Державної регуляторної служби щодо дозволу на проведення позапланової перевірки, який отримали наприкінці лютого. Таким чином, вже в першій декаді березня НКРЕКП розпочинає заходи державного контролю», - пояснила Оксана Кривенко.

Вона уточнила, що порушення в частині донарахування у платіжки споживачів обсягів природного газу за приведення до стандартних умов здійснили 20 операторів газорозподільних мереж, що здійснюють свою діяльність у 16 областях України: Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Миколаївська, Рівненська, Сумська, Харківська, Хмельницька, Чернігівська та Чернівецька області.

«У жовтні 2018 року в середньому обсяги донарахувань склали 1 – 1,5 % від обсягу споживання, а вже в грудні-січні склали близько 5-10%. Зважаючи на це, в листопаді 2018 року НКРЕКП прийняла 42 рішення про заборону донарахування додаткових обсягів. Після чого Регулятор звернувся до ДРС для отримання дозволу на проведення позапланової перевірки операторів ГРМ. Дозвіл був отриманий в лютому місяці. Тому в першій декаді березня ми розпочинаємо широкомасштабну перевірку виконання рішення НКРЕКП щодо заборони Операторів ГРМ здійснювати донарахування обсягів природного газу за приведення до стандартних умов. Перевірка триватиме п’ять днів, в ході якої ми проведемо детальний аналіз фактичного споживання газу населенням та виставлені рахунки. У разі виявлених порушень будуть прийняті відповідні санкції. Результати перевірки будуть публічно оприлюднені та обговорені», - повідомила Оксана Кривенко.

gaz1

gaz2jpg

Як повідомляв Житомир.info, під час селекторної наради 5 березня 2019 року прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив місцевим головам забезпечити захист домогосподарств та мешканців від необґрунтованих нарахувань за газ – вищих за встановлені норми.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газ НКРЕКП тариф Житомиргаз 
Матеріали по темі