Здоров'я

Керівник Центру ПМСД розповів про підсумки першого року медреформи у Житомирі

7 March 2019, 14:57

За підсумками першого року впровадження медичної реформи у Житомирі працює 20 амбулаторій та майже дві сотні лікарів, які вже заключили близько 200 тисяч декларацій з пацієнтами. Про існуючі результати та перспективи на брифінгу 7 березня розповідає керівник «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Іван Дідик.

«В складі Центру функціонує 20 амбулаторій, первинно-медичну допомогу надає 193 лікарі, заключено 198 тис. 113 угод, що становить 74,2% від загальної кількості приписного населення. У нас 50 лікарів набрали уже максимальну кількість декларацій, яка є для сімейного лікаря - 1800, для лікаря-педіатра - 900. Також, 60 лікарів впритул наблизились до цієї цифри», - розповідає керівник КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міськради Іван Дідик.


Що ж до фінансування, то за цей час і воно вийшло на новий рівень, - зауважує Іван Дідик. Зокрема, завдяки Нацслужбі охорони здоров’я України, з якою житомирський Центр ПМСД уклав угоду про медобслуговування населення за програмою медичних гарантій іще у серпні минулого року.

«Фінансування згідно цього договору розпочалось з 1 жовтня 2018 року. Якщо ми порівнюємо фінансування згідно субвенції, то з червня по вересень Центр по субвенції отримав фінансування у розрізі 17, 8 млн грн, то після укладання угоди із НСЗУ за четвертий квартал 2018 року - 33 млн грн. На 2019 рік у січні та лютому також отримали фінансування від НСЗУ у сумі 10,6 млн грн та 10,8 млн грн. Підвищене фінансування дало можливість збільшення заробітної плати. У лютому 2019 року фонд оплати праці склав 6 млн грн», - каже керівник КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги».

Не оминули увагою і електронні сервіси, що полегшують взаємодію лікаря з пацієнтом.

«Через систему поліклініка без черг було зареєстровано 350 тисяч записів. Із них 35% записів здійснювались через інтернет. Система Revizion - це система реальних відгуків пацієнтів, які ми постійно відслідковуємо. Станом на 1 березня - 961 відгук, з яких 92% позитивних і 8% негативних і ми працюємо над тим, щоб зменшити цей відсоток. Намагаємось зв’язатись із даним пацієнтом і вирішити це питання», - говорить Іван Дідик.

На цьому реформа первинної ланки медицини не зупиняється. З 1 квітня лікарі зможуть виписувати іще й електронні рецепти по програмі «Доступні ліки», анонсує Іван Дідик, роз’яснюючи, як працюватиме новий сервіс у дії.

«Пацієнт має звернутись до лікаря, з яким він уклав угоду. Лікар через медично-інформаційну систему, яка встановлена у нього, на робочому місці виписує електронний рецепт. Пацієнт з лікарем перевіряють правильність внесення даних у електронному рецепті, пацієнту приходить смс підтвердження з кодом рецепту на мобільний телефон, а у разі відсутності мобільного телефону лікар може додатково роздрукувати на принтер», - роз’яснює керівник КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міськради Іван Дідик.

Також згодом, додає керівник Центру ПМСД, в електронну систему перейдуть і картки пацієнтів.

«Анонсовано, що це відбудеться це у травні 2019 року, поступовий перехід до електронних медичних карт. Відповідно, ми активно готуємось до цього процесу і я впевнений, що будемо готові», - наостанок зауважує Іван Дідик.

Нагадаємо, наприкінці 2018 року декларації з лікарями підписали майже 70% жителів Житомирської області.

Як повідомляв Житомир.info, за листопад 2018 року в Житомирі лікарі з максимальною кількістю підписаних декларацій отримали більше 16 тис. грн заробітної плати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Дідик реформа медицина  
Матеріали по темі