Суспільство

Забруднення річок Хомора та Случ у Житомирській області не припиняється: екологи знову відібрали проби

14 March 2019, 16:52

Державна екологічна інспекція вкотре проведе дослідження якості води річок Хомора та Случ на території Житомирської області.

Про це у фейсбук 14 березня повідомила Державна екологічна інспекція Поліського округу.

«Державну екологічну інспекцію Поліського округу непокоїть стан річки Хомора, яка забруднюється зі сторони Хмельницької області стоками ТОВ «Понінківська картонна-паперова фабрика – Україна». Як повідомлялось раніше, 27 лютого 2019 року члени комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Житомирської обласної державної адміністрації спільно з представниками Державної екологічної інспекції України побували на очисних спорудах вищезазначеного підприємства, але висновок один – варто очікувати і подальшого забруднення річок Житомирщини», - повідомляють екологи.

13 березня фахівці відділу інструментально-лабораторного контролю відібрали проби з річок Хомора та Случ на території Баранівського району Житомирської області у таких точках:
- р. Хомора на межі Хмельницької та Житомирської областей;
- р. Хомора, смт. Першотравенськ Баранівського району (міст);
- р. Хомора, в місці впадіння в р. Случ;
- р. Случ, вище місця впадіння р. Хомора (понтонний міст);
- р. Случ, нижче місця впадіння р. Хомора, м. Баранівка.

«Порівняно з обстеженням, яке відбувалось 12 лютого 2019 року, візуально стан річки Хомора не змінився, тобто, по руслу річки наявна невідома речовина сірого кольору та відчувається неприємний запах. Вміст розчиненого кисню в річках Хомора та Случ в межах норми», - інформують екологи. Про результати досліджень відібраних проб обіцяють повідомити додатково.


Нагадаємо, 12 лютого 2019 екологи взяли проби в річках Хомора та Случ та зробили висновки, що вода забруднена хімічними та завислими речовинами, які потрапили у воду в результаті неодноразових скидів Понінківською паперовою фабрикою.

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні 2016 року в місті Баранівка Житомирської області на березі річки Случ щодня з’являлася мертва риба. У червні 2016 року вже екс-голова Житомирської ОДА Сергій Машковський влаштував «ревізію» на Понінківській картонно-паперовій фабриці, звідки через несправні очисні споруди неочищені стоки потрапляли в річки Хомора та Случ. У липні 2016-го міністр екології та природних ресурсів закликав житомирських активістів патрулювати річку Случ, а екологи відібрали 13 проб поверхневих вод з Случі та її притоки Хомора. 10 травня 2017 року у селі Глибочок Баранівського району активісти перекривали рух транспорту по автошляху Новоград-Волинський-Полонне-Старокостянтинів, вимагаючи вжити невідкладних заходів щодо припинення забруднення річок Хомора та Случ. 19 червня 2018 року у Новоград-Волинському районі люди перекрили рух автотранспорту на трасі Київ-Чоп і вимагали припинити забруднення річок Хомора та Случ ТОВ «Понінківською картонно-паперовою фабрикою».

13 лютого 2019 у прес-центрі Житомирської облдержадміністрації відбулося засідання, на якому активісти піднімали питання якості вод Случі та Хомори, яка останнім часом значно погіршилася.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екологія Хомора Случ забруднення річка  
Матеріали по темі