Місто

Полента, пиріг пастуший та масала – шкільне меню від кулінарного експерта Євгена Клопотенка, презентоване у Житомирі

14 March 2019, 21:44

У житомирській гімназії №3 презентували збірник рецептів для шкільного меню, який розробив кулінарний експерт, учасник шоу «МастерШеф» Євген Клопотенко разом із командою фахівців. До збірки увійшло 110 сучасних страв із різних країн світу. Такий проект реалізується в рамках програми «Нове шкільне харчування». Ініціатори проекту розповідають, що мали на меті удосконалити нинішню систему харчування, яка не змінювалася останні двадцять років та вже застаріла. Їм вдалося зберегти вартість харчування і приготувати нові якісні страви з тих же продуктів, однак за іншими рецептами та з додаванням спецій, які раніше майже не використовувались.

«Я хочу, щоб їжа була живою, щоб вона відповідала нормам сучасного світу. Менше жиру, використовувати ароматні прянощі та спеції, розвиватися в їжі. І знати, що є не лише борщ, вареники, холодець, олів'є, а існують і інші страви, які також можуть бути корисними. Я створив канал на YouTube, я їжджу і розповідаю батькам, директорам та приватним підприємцям, які годують, аби вони утрьох створювали нову їжу. Моє двотижневе меню буде коштувати приблизно 9 гривень 50 копійок, це буде середня вартість мого меню на два тижні», - розповідає автор проекту, кулінарний експерт Євген Клопотенко.

Він також зазначає, що деякі школи вже харчуються за його рецептами у тестовому режимі.

«У Каховці вже п'ять шкіл в тестовому режимі готують по моєму меню, існують ще в Полтавській області. Мені також пишуть з Івано-Франківська, Тернополя, що по одній, по дві, по три школи також готують за цим меню, і це тільки ті, які мені написали», - додає Євген Клопотенко.


На презентацію запросили освітян, школярів, їхніх батьків та представників влади міста.

«Те, що ми сьогодні прослухи і те, що ми вже вивчали на сайтах, також збірки. Нам це цікаво, тому ми сьогодні спільно із громадськістю і батьками, і дітьми, і керівниками закладів зібралися тут для того, щоб почати робити кроки щодо покращення харчування і дійсно вивчати цю культуру харчування та надавати її дітям. Я думаю, що ми почнемо із майстер-класів, на яких будемо навчатись готувати їжу більш якісно і пропонувати її дітям», - говорить заступник директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Присутнім запропонували скуштувати деякі страви зі збірника: салат з буряком та сухариками, поленту, пиріг пастуший та індійський чай масала. Школярі розповідають, що така їжа їм до смаку.

«Ми скуштували поленту і салат з буряка та насіння. Я скажу, що смачно, в принципі незвичайно. Здається, їжа та ж сама, але в неї додали щось маленьке, більш особливе, і це кардинально змінило смак, і стало смачнішим», - ділиться своїми враженнями школярка Анна.

«Я сьогодні куштував пиріг та запіканку. Запіканка була незвичайна, це була каша, і вона була тверда, це було дивно. Також ми сьогодні пили чай індійський. Він був такий насичений, як какао, тільки з корицею. Все відрізняється від попереднього меню тим, що воно незнайоме, а в школі готують щось звичайне», - каже школяр Богдан.

Фоторепортаж з житомирської гімназії №3, де 14 березня дегустували страви з нового збірника рецептів для шкільних їдалень, дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, у грудні 2018 року батькам запропонували нову модель харчування учнів 1-4 класів: доплата або повна відсутність сніданків. З січня 2019 року учні початкових класів житомирських шкіл харчуються з батьківською доплатою 9,50 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: їжа меню їдальня школа страва харчування  
Матеріали по темі