Здоров'я

У Всесвітній день сну житомирські фахівці розповіли про три елементи якісного відпочинку

15 March 2019, 15:44

Цього року Всесвітній день сну відзначається 15 березня і присвячений темі «Здоровий сон, здорове старіння».

Про це 15 березня повідомив прес-центр управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації.

«Дослідження показують, що ми витрачаємо на сон до однієї третини нашого життя. Сон - це основна потреба людини (поряд з їжею та питтям) і має вирішальне значення для нашого загального здоров'я та благополуччя. Проблеми зі сном являють собою глобальну епідемію, яка загрожує здоров'ю та якості життя близько 45% населення світу», - інформують фахівці і знайомлять з трьома елементами якісного сну:

  • Тривалість: тривалість сну повинна бути достатньою для того, щоб людина відпочила і почувала себе бадьорою та енергійною протягом наступного дня.
  • Безперервність: періоди сну мають плавно переходити з одного в інший без фрагментації (нічних пробуджень).
  • Глибина: сон повинен бути достатньо глибоким для того, щоб виконувати функцію відновлення.

Дослідження показують, що більший вплив на загальне самопочуття і здоров'я має саме якість сну, а не кількість, - відзначають фахівці.

Як відомо, недостатність сну або його низька якість мають значний негативний вплив на наше здоров'я в довгостроковій і короткостроковій перспективі. Наслідки поганого сну наступного дня включають негативний вплив на нашу увагу, пам'ять та здатність до навчання. Довгострокові ефекти ще вивчаються, але низька якість сну або його недостатність пов'язані зі значними проблемами зі здоров'ям, такими як ожиріння, діабет, ослаблена імунна система і навіть деякі види раку. Проблеми зі сном також можуть обумовлювати такі психологічні стани, як депресія, тривога і психоз.

Розлади сну є серйозною проблемою охорони здоров'я. Безсоння вражає від 30 до 45% дорослого населення і негативно впливає на всі сфери життя людини. Дослідження показали, що люди з безсонням страждають від більшої кількості симптомів тривоги та депресії, ніж ті, хто висипається. Безсоння може негативно вплинути на продуктивність праці.

Недостатність сну або його низька якість роблять також нас більш вразливими до нещасних випадків. Люди, які страждають від безсоння, у сім разів частіше потрапляють в аварії, ніж ті, хто не має проблем зі сном, - йдеться у повідомленні управління охорони здоров’я.

«Фахівці Центру медицини сну Клініки Мейо (штат Міннесота) стверджують, що 7-8-годинний сон - це найважливіше, що ми можемо зробити сьогодні для покращення нашого фізичного і психічного здоров'я в майбутньому. Достатня якість і кількість сну в молодому і середньому віці знижують ризик ожиріння і гіпертонії, рівень депресії, захищають від вікових змін когнітивних функцій і хвороби Альцгеймера. Дослідження довели, що повноцінний сон позначається і на зовнішності: попереджує появу ознак старіння на шкірі обличчя і підтримує кращий тонус тканин», - інформує УОЗ.

Нагадаємо, в січні 2019 року на автовокзалі у Житомирі молодик обікрав сплячого військового.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: УОЗ сон Всесвітній день сну  
Матеріали по темі