Здоров'я

Чи будуть послуги сімейних лікарів у Житомирі платними в 2019 році для пацієнтів без декларації

18 March 2019, 12:52

Останнім часом у Житомирі серед користувачів соцмереж почала поширюватися інформація про те, що для тих, хто не заключив декларацію із сімейним лікарем до 1 квітня 2019 року, медичні послуги будуть платними.

Міфи про приписну кампанію 18 березня Житомир.info «розвіювала» начальник управління охорони здоров’я Житомирської міської ради Марія Місюрова.

«Приписна кампанія не має терміну завершення! Є інформація про ймовірне припинення фінансування Центру первинної допомоги за пацієнтів, які до 1.04.2019 не уклали декларації. Станом на сьогодні послуги для всіх на первинній ланці безкоштовні», – сказала керівник управління.

Марія Місюрова зазначила, що в Житомирі вже підписали декларацї з лікарями 200 тисяч осіб, 50 тисяч з яких – діти.

«На сайті Міністерства охорони здоров’я є проект рішення на громадських обговорення про внесення змін до постанови Кабміну з метою економії коштів, але ніде не написано те, що для тих, хто не заключив декларацію, послуги будуть платними. Поки що все буде безкоштовно, але бажано, аби люди заключали декларації, тому що потім будуть направлення, «Безкоштовна діагностика», а без направлення сімейного лікаря люди цього зробити не зможуть. Є ряд переваг, в першу чергу, для пацієнта. У Житомирі вже є 200 тисяч людей, які заключили декларації, з них 50 тисяч – діти. По дітям у нас гарна ситуація, а ось по дорослим, я б хотіла, аби ще заключали договори», – розповідає Марія Місюрова.

«Що стосується поліклініки по вулиці Великій Бердичівській: читала коментарі в соцмережі, що люди жаліються на те, що в приміщенні стоїть різкий запах фарби. Вона не дешева. В самій поліклініці 60 років не робився ремонт, а те що там зараз робиться ренгенвідділення… це заслуга багатьох людей. Тільки близько 300 тисяч гривень вже пішло на ремонт, бо там пліснява, тощо. Там, де Центр, зробили ремонт в кабінетах. В жіночій консультації, на третьому поверсі, також вже більш-менш непогано», - резюмувала начальник управління охорони здоров’я Житомирської міської ради Марія Місюрова.

Довідково: З липня 2019 почне діяти програма «Безкоштовна діагностика», до якої зможуть долучитися комунальні та приватні поліклініки та поліклінічні відділення при лікарнях. У програму ввійдуть понад 50 медичних послуг – аналізів, інструментальних досліджень (рентгени, УЗД та інші) і послуг вузькопрофільних спеціалістів. Ці медичні послуги на 100% оплатить Національна служба здоров’я.

Послуги можна буде безоплатно отримати тільки за направленням сімейного лікаря, терапевта, педіатра. Пацієнт може сам обрати медзаклад, у якому отримуватиме медичні послуги програми «Безкоштовна діагностика». Головна умова – цей заклад має бути приєднаний до програми. З липня 2019 року шукайте наліпки «Безкоштовної діагностики» на дверях вашої поліклініки.

Нагадаємо, станом на 11 березня 2019 року в Житомирській області 890 тисяч 949 жителів підписали декларації з лікарями. До НСЗУ вже приєдналися 821 лікар області та 78 медичних закладів.

Як повідомляв Житомир.info, з квітня 2019 року в Україні впроваджується новий, більш зручний механізм отримання «доступних ліків» – за електронним рецептом, а програму «Доступні ліки» фінансуватиме Нацслужба здоров’я.

Також повідомлялося, що сімейні лікарі в Україні вже почали отримувати високі зарплати: 17, 20, навіть 27 тисяч гривень на місяць. Від чого це залежить та як поскаржитися на свого лікаря, читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Місюрова сімейний лікар  
Матеріали по темі