Місто

​Житомир став другим містом в Україні, яке отримало Європейську енергетичну відзнаку

19 March 2019, 18:14

Житомир другим серед українських міст отримав Європейську енергетичну відзнаку. Вручив її координатор Міжнародного офісу Європейської енергетичної відзнаки Паскаль Штайнгрубер 19 березня під час зустрічі Муніципальної координаційної платформи з розвитку «Енергетична та кліматична трансформація для підписантів Угоди мерів».

Присвоєння такої відзнаки означає, що місто створило високоякісну систему управління процесами з енергозбереження та починає реалізовувати комплекс заходів, спрямованих на підвищення енергоефективності обласного центру.

«Швейцарія спочатку підтримала Вінницю, тепер Житомир. І ми почали підтримувати у цих містах проекти з енергоефективності в інфраструктурі. Тобто, вже маючи інфраструктурні проекти в цих двох містах, ми подумали, що було б дуже добре мати програму Європейської енергетичної відзнаки. Це сертифікат, який має за собою затверджені процеси. Відбувається міжнародний аудит, в результаті якого місто отримує, чи не отримує цю нагороду. Тобто, це не питання подобається чи не подобається, тут є визначена система критеріїв і, відповідно, якщо місто їм відповідає, то отримує сертифікат. І у нас наразі є три нових міста, які були обрані, як пілотні міста європейської енергетичної відзнаки, це Черкаси, Львів та Суми, з якими ми плануємо продовжувати співпрацю», – розповідає директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Хольгер Тауш.


Аби отримати енергетичну відзнаку місту знадобилося три роки. За цей час фахівці виконавчих органів Житомирської міської ради разом зі швейцарськими консультантами сформували п’ятирічний Муніципальний енергетичний план міста.

«Вивчаючи досвід і європейських міст, які вже мають цю відзнаку, і вивчаючи досвід Вінниці, яка в 2015 році перша в Україні отримала срібну відзнаку, ми намагалися зробити все, щоб бути другим містом та отримати цю відзнаку. Це робота і депутатського корпусу, бо від рішень, які приймають депутати дуже багато залежало, і робота команди, яка займається цим проектом. Місто бере на себе обов'язки і потім протягом кожного року група експертів аналізує і дивиться наскільки відсотків виконаний цей план. Це стосується транспорту, енергоефективності, енергомоніторингу й інших напрямків роботи. Після того, як проводиться аналіз роботи за останні два роки, треба було виконати 50% цього плану для того, щоб отримати відзнаку. У нас, якщо не помиляюсь, 56% і ми виконали все, що взяли на себе, тому сьогодні отримуємо нагороду», – каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Як повідомляв Житомир.info, у червні 2018 року влада Житомира підписала Меморандум з 350.org про глобальний перехід міста на 100% відновлюваної енергетики. Всього в Україні лише три мери підписали меморандум з міжнародною кліматичною організацією 350.org, відповідно до якої взяли на себе зобов’язання поступово переводити енергосистему своїх міст на відновлювані джерела енергії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: енергоефективність відзнака енергетика  
Матеріали по темі