Влада

У Житомирській області лише 6% вихованців інтернатів не мають батьків або опікунів, - Лагута

20 March 2019, 14:18

Близько 6% від загальної кількості вихованців інтернатів Житомирської області не мають батьків або опікунів.

Про це на нараді щодо створення соціальних послуг та проведення оцінки потреб дітей в сім’ях поінформував заступник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута, - повідомила 20 березня прес-служба ОДА. З 19 березня в Житомирі триває тренінг з комплексного оцінювання інтернатних закладів за участі тренерів фонду Lumos з Молдови та Болгарії.

«Діти, які не мають своїх батьків і перебувають в інтернатах, складають приблизно 6% від загальної кількості. Переконаний, що діти мають бути в родинах. Якщо ж трапляється так, що батьки віддають дитину державі чи області, тобто влаштовують її в інтернат, то мають втрачати на неї права», – сказав Ярослав Лагута.

За даними прес-служби, з числа 2 тис. 600 дітей, які перебувають в інтернатних закладах, лише 160 не мають батьків та опікунів.

Житомирська область першою розпочинає реформування інтернатних закладів, нагадують в ОДА, і соціальні фахівці здійснять оцінку потреб сімей вихованців інтернатів, щоб визначити можливість повернення кожної конкретної дитини до родини або влаштування до сімейних форм виховання.

Деінституалізація на Житомирщині стартує з моніторингу трьох закладів: Романівського дитячого будинку-інтернату, Довбиської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату та Ушомирської загальноосвітньої школи-інтернату. За даними прес-служби, у кожній об’єднаній територіальній громаді має бути соціальний фахівець, який буде відповідати за долі дітей: опікуватися ними, знати їх родини, допомагати в подоланні складних життєвих обставин.

«Є можливість під час весняних канікул відвідати родини, подивитися на умови, поспілкуватися з дітьми», – сказала начальник управління освіти і науки ОДА Лариса Шевчук.

Нагадаємо, Житомирська область першою відгукнулася на ініціативу благодійної фундації всесвітньо відомої письменниці, авторки «Гаррі Потера» Джоан Роулінг реформувати інтернатні заклади, в яких живуть діти з неблагополучних сімей.

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні 2017-го представники БО «Lumos», Уповноважений Президента з прав дитини та голова Житомирської ОДА Ігор Гундич підписали меморандум про співпрацю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Lumos дитина інтернат  
Матеріали по темі