Політика

​На Київському шосе у Житомирі спостерігачі ОПОРИ помітили агітаційні плакати на електроопорах і повідомили до поліції

29 March 2019, 10:36

У Житомирській області спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційні матеріали на користь кандидатів у президенти Руслана Кошулинського та Ігоря Смешка, які були розміщені на електроопорах. Спостерігачі ОПОРИ 25 та 26 березня подали відповідні заяви до поліції.

Про це 28 березня повідомила прес-служба ОПОРИ в Житомирській області.

«У Житомирі по вулиці Київське шосе, 19 зафіксовані агітаційні плакати із зображенням Ігоря Смешка, які приклеєні до опори електричних мереж. Плакати містять вихідні дані про замовника, тираж та друк. 26 березня я подав заяву до поліції», – зазначив спостерігач ОПОРИ Георгій Федорук.

Окрім того, у Коростишеві було виявлено плакат із зображенням кандидата Руслана Кошулинського, прикріплений до електроопори, та напис: «Руслан Кошулинський єдиний вибір українців». Про факт розміщення агітації у невстановлених місцях представник ОПОРИ заявив до поліції. Керівник Коростишівської районної організації ВО «Свобода» Сергій Бондарчук у коментарі ОПОРІ 26 березня зазначив, що листівки могли наклеїти конкуренти.

27 березня прес-служба ГУНП в Житомирській області повідомила про те, щоу Житомирі поліція зареєструвала повідомлення про розміщення агітаційних матеріалів з можливими порушеннями.

«26 березня до Житомирського відділу поліції надійшло повідомлення від представника громадської організації про виявлення в обласному центрі плакатів одного з кандидатів у президенти України, розміщених у неналежних місцях. Встановлено, що поблизу трьох будинків на вулиці міста виявлені наклеєні на опорах електричних мереж агітаційні плакати. Повідомлення було належним чином зареєстровано та розпочато відповідну перевірку», - повідомили правоохоронці.

Щодо плакатів, якими 23 березня обклеїли стовпи та дерева на вулиці Пушкінській у Житомирі, керівник КП «Інспекція з благоустрою м. Житомира» Юрій Юзвинський розповів журналісту Житомир.info, що в штабі кандидата Петра Порошенка йому повідомили про непричетність до розклеювання таких плакатів і назвали це провокацією та антирекламою. За його словами, ці плакати оперативно хтось розклеїв і так само оперативно зняв, бо станом на ранок понеділка – їх там уже не було.

За словами координатора громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області Тараса Чмута, розміщення виборчої агітації на електроопорах не суперечить виборчому законодавству, однак є порушенням статті 152-ї Кодексу України про адміністративні порушення – порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів. За даним правопорушенням передбачений штраф, який накладається на особу, що безпосередньо здійснювала розклеювання листівок. Ну і загалом, з точки зору чистоти та охайності населений пунктів розміщення листівок на стовпах не є доброю практикою.

Відповідно до частини 16 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України», забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Також, згідно із частиною 21, забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності. Відповідно до частини 4 статті 59 Закону місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не пізніш як за 90 днів до дня виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 23 березня у Житомирі на вулиці Пушкінській невідомі особи обклеїли ледь не всі стовпи та електроопори агітаційними плакатами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: агітація плакат стовп електроопора вибори кандидат ОПОРА  
Матеріали по темі