Політика

Секретар Житомирської ОВК прогнозує проблеми з формуванням комісій на другий тур виборів

5 April 2019, 13:59

Секретар окружної виборчої комісії округу №62 (Житомир) Тамара Яремчук прогнозує проблеми з формуванням дільничних виборчих комісій на другий тур виборів, адже лише у Житомирі кожен кандидат має подати кілька сотень кандидатур до складу ДВК. Чим ці вибори відрізнялися від попередніх та які ще можуть бути проблеми під час підготовки до другого туру – читайте в інтерв’ю Житомир.info.

- Які це вибори у вас, як у члена виборчої комісії?

- Це вже п’яті вибори: одні були до місцевих рад цього скликання, я була голова комісії (окружної по Житомирському виборчому округу №62 в 2015 році – ред.), двоє виборів до Верховної Ради (у 2012 та 2014 роках) і це вже другі вибори президента, в яких я беру участь.

- В чому різниця між виборами президента у 2014 і цього року?

- Там був один тур і другого не передбачалося, а тут, я думаю, другий тур буде набагато складніший організаційно, ніж перший. І цього разу було набагато більше змін членів дільничних виборчих комісій, заміни від кандидатів. Особливо було багато в перший тиждень після формування ДВК – до 400 замін, а всього у нас трохи більше 1600 членів комісій, тобто міняли кожного четвертого. Причини замін – люди не готові були працювати, багато було замін керівного складу, що ускладнювало роботу, було багато молоді, яка була не готова працювати у дільничних комісіях. Прийшли нові кандидати, нові штаби, які ще не брали участі у виборах. Наприклад, були проблеми з представниками від штабу (кандидата) Романа Безсмертного: вони дали всього 11 кандидатур, а дільниць у нас 106. І в нього була квота – один голова комісії, і цей голова комісії не брав участь у виборах: вона відмовилась працювати і заміну вони не дали, не зважаючи на численні звернення.

- Тобто у першому турі виборів одна дільнична комісія була без голови?

- Так. Вони (штаб кандидата) її не відкликали, заміни не давали, а ДВК вирішила, що будуть працювати так, бо там був сильний заступник голови (комісії), і вони дійсно нормально спрацювали.

- Які можуть бути проблеми підготовки до другого туру?

- Другий тур буде складний, тому що буде нова окружна комісія і нові дільничні комісії. Окружна комісія утворюється за 10 днів до голосування, яке буде 21 квітня, дільничні – за 5 днів до виборів за поданням від двох кандидатів у рівній кількості.

- На виборах 31 березня яка була кількість людей у складі ДВК і яка буде у другому турі?

- Дільничні виборчі комісії формувалися так, як і наша окружна: спочатку було 36 осіб, потім кандидати знімали свої кандидатури з виборів і забирали своїх представників, в ОВК було 32 особи. Цього разу не було жеребкування – скільки кандидатур подали, стільки й було у складі ОВК чи ДВК, обмежень за кількістю не було. Але комісії були менші, ніж на попередніх виборах, бо не всі кандидати у президенти подавали по 106 представників до складу ДВК: було по 11, як у Безсмертного, було 5 кандидатур від деяких кандидатів, багато кандидатів взагалі не подавали. Найбільше у складі ДВК – це 17 осіб, а в середньому було по 13-15.

ОВК округу №62 видає бюлетені для голосування представникам дільничних виборчих комісій 29 березня 2019 року

- На другий тур як формуються ДВК, яка кількість членів?

- Теж за поданням кандидатів, кількість членів для великих дільниць – 16, для середніх – 14, для малих – 12.

- Тобто по Житомиру мінімум 600 представників від одного кандидата має бути?

- Так. І саме головне, що за 5 днів до дня голосування формуються комісії і в цей же день треба вже видати списки виборців. Це технічно буде складно: за п’ять днів організувати всю цю роботу.

- Списки виборців зміняться після першого туру?

- Можливо й зміняться, бо ті люди, які тут не проживають, але хотіли тут проголосувати, знову мають звертатися в Держреєстр виборців, бо якщо їх внесли у списки для голосування у першому турі, то це не значить, що вони автоматично будуть у списках для голосування 21 квітня.

- Принцип формування окружних виборчих комісій який на другий тур?

- Як і дільничних: кожен кандидат дає своїх представників в рівній кількості, по 7 осіб.

- Є ймовірність, що більшість нинішнього складу Житомирської ОВК залишиться і на другий тур?

- Так, я думаю, що більша частина нового складу буде зі складу цієї комісії.

Нагадаємо, 18 лютого 2019 року Центрвиборчком затвердив склад 199 ОВК з виборів Президента України, в тому числі окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 62 (Житомир). Головою комісії був призначений Ченчевий Сергій Юрійович, 1972 року народження – від кандидата на пост Президента України Юрія Дерев’янка. 19 лютого у сесійній залі Житомирської міської ради 2019 відбулося перше зсідання ОВК №62, на якому її члени склали присягу та затвердили графік роботи ОВК.

Перші протоколи з результатами голосування на виборах президента до Житомирської окружної виборчої комісії ТВО №62 привезли 31 березня близько 22:00: це була спецдільниця – Житомирський зональний відділ військової служби правопорядку, де голосували 7 виборців.Житомирська ОВК станом на 10:00 год. 1 квітня опрацювала 100% протоколів з дільничних виборчих комісій і першою передала підписані протоколи до ЦВК.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори ОВК ДВК  
Матеріали по темі