Події

За рік у Житомирській області виявили понад 13 кг ртуті та 39 ємкостей з хімічними реагентами, – замначальника управління ДСНС

10 April 2019, 13:55

На території Житомирської області у 2018 році було виявлено 13,5 кг ртуті і 39 ємностей з хімічними реагентами.

Про це 10 квітня під час чергового засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій в облдержадміністрації розповів заступник начальника управління із запобігання надзвичайних ситуацій управління ДСНС України в Житомирській області Олег Шахрай.

«Минулого року на території України неодноразово фіксувалися випадки розпилювання невідомих газів у навчальних закладах. Якщо говорити про події з небезпечними хімічними речовинами у 2018 році, то не вдалося уникнути випадків несанкціонованого поводження з небезпечними хімречовинами і в нашій області. Так, було виявлено майже 13,5 кг ртуті і 39 ємкостей з хімічними реагентами: бром, червоний фосфор та інше, загальною масою близько 8 кг. В державі трапляється таких випадків 300-500 кожного року. І тому, з метою належного реагування на надзвичайні події, нами був розроблений регламент взаємодії з ліквідації надзвичайних подій (ситуацій), пов’язаних з випадками виявлення, застосування небезпечних хімічних речовин. Зазначений регламент був погоджений з усіма службами, також було розписано, що робити, куди дзвонити і як діяти в тих чи інших випадках при виявленні таких ситуацій», - сказав Олег Шахрай.

Заступник начальника управління також розповів, що робити тим людям, які виявили небезпечні хімічні речовини.

«Звичайно, вони мають повідомити про виявлені небезпечні хімічні речовини службу «101» або ж органи місцевого управління. Ні в якому разі самому не торкатися «знахідки» руками», - наголосив Олег Шахрай.

За інформацією УДСНС, протягом минулого року житомиряни принесли до управління з питань НС та ЦЗН міської ради чотири непридатних до використання побутових ртутних термометри, в яких містилось близько 0,01 кг ртуті.

«Наприкінці вересня 2018 року під час проведення ремонтних робіт в кабінеті хімії Народицької гімназії виявлено 39 ємкостей з хімічними реагентами. Слідів ушкодження ємкостей не було. На початку листопада 2018-го у Житомирі в господарчій будівлі було виявлено ємкість з сріблястою речовиною, подібною до ртуті. 19 жовтня цього ж року під час проведення оперативно-слідчих дій, в процесі огляду однієї з камер Бердичівської виправної колонії №70, виявлено дрібні краплі сріблястої речовини. Згодом було встановлено, що в одній з камер розбито побутовий ртутний термометр. І в грудні 2018-го в Новограді-Волинському біля сміттєвих баків було виявлено ємкість з сріблястою речовиною, подібною до ртуті. Ємкість вагою близько 7 кг, в якій містилась речовина, слідів ушкоджень не мала», - уточнили у коментарі Житомир.info 10 квітня в управлінні ДСНС України в Житомирській області.

Як повідомляв Житомир.info, у лютому 2008 року в селищі Гранітне Малинського району обабіч дороги пішохід виявив розлиту ртуть.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Шахрай ДСНС ртуть хімічні речовини  
Матеріали по темі