Суспільство

Близько 20% ранніх овочів, які привозять на ринки Житомирської області, забраковують через нітрати

10 April 2019, 17:30

З початком весни на прилавках продуктових ринків Житомира і області з’явилися перші овочі, коренеплоди та зелень нового сезону. Однак не всі овочі, привезені на ринок, потрапляють до продажу – 20% з них вибраковують через перевищений вміст нітратів.

Про це 10 квітня повідомила прес-служба головного управління Держпродспоживсужби в Житомирській області.

На агропродовольчих ринках області функціонують державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, тут проводять дослідження на нітрати кожної партії овочів і фруктів, що надходять для реалізації.

«З березня на агропродовольчих ринках почали з’являтися ранні овочі такі як редиска, капуста, огірок, кабачок. Лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринках виявляють перевищення нітратів приблизно в 20 % від загального об’єму продукції, що надходить. В основному зараз перше місце по кількості випадків перевищення нітратів займає редиска, далі іде огірок і капуста, всі інші ранні овочі мають поодинокі випадки виявлення перевищень максимально допустимих рівнів нітратів. Вся продукція, в якій встановлюються випадки перевищень нітратів, не допускається до реалізації», – інформують у Держпродспоживслужбі.

У прес-службі головного управління у коментарі Житомир.info уточнили, що усього з початку весни на вміст нітратів перевірили більше 2,5 тис. партій ранніх овочів.

«Починаючи з березня, на ринки Житомирської області надійшло 2622 партії ранніх овочів, середній розмір партії – 20-40 кг. Кожна партія була досліджена, і у 20% було виявлено відхилення за вмістом нітратів. Продукція недопущена до реалізації. Спосіб утилізації непридатної до продажу продукції суб’єкти господарювання визначають на власний розсуд», – поінформувала фахівець зі зв’язків з громадськістю ГУ ДПСС в Житомирській області Галина Заріцька. Вона також зазначила, найбільше овочів вибраковують на Малинському ринку в Житомирі, звідки, власне, продукцію, що успішно пройшла перевірку, розвозять в інші точки продажу.

У Держпродспоживслужбі дають поради покупцям, які допоможуть вибрати безпечні овочі.

Купуючи овочі, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. На продукцію, що реалізується на ринках, – експертні висновки лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де конкретно зазначаються фактичні рівні нітратів, їх норми. Кожен продавець на ринку зобов’язаний мати експертний висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому можна знайти всю необхідну інформацію: прізвище, ім’я, по батькові продавця, назву продукції рослинного походження, результати досліджень на вміст нітратів.

«Щоб убезпечити себе та своїх рідних від небажаних проблем зі здоров’ям, не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках, де відсутні системи контролю», – закликають в управлінні Держпродспоживслужби.

Як на Житньому ринку в Житомирі перевіряють овочі на вміст нітратів, дивіться у відеосюжеті від 20 квітня 2018 року.

Як повідомляв Житомир.info, упродовж 2018 року фахівці лабораторій ветсанекспертизи, що працюють на ринках Житомирської області, вибракували та не допустили до продажу майже 29 тонн тваринницької продукції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба лабораторія продукція овочі редиска капуста огірок помідор  
Матеріали по темі