Місто

Замінити скло мінівена, яке під час буревію в Житомирі розбив дорожній знак, виявилося дешевше, ніж судитися

11 April 2019, 16:51

11 березня 2019 року в Житомирі, під час сильного вітру, дорожній знак «Рух прямо», який висів над дорогою, зірвався з кріплення і пошкодив заднє скло автомобіля.

Про це Житомир.info писав 11 березня в матеріалі «Стихія продовжує збиткувати в Житомирі та області: ламає дахи, зриває паркани, вивертає з коренем дерева».

«Перехрестя Покровська-проспект Незалежності: поривом вітру з дротів зверху зірвало дорожній знак, який розбив заднє скло в автомобілі (фото читачки, яка їхала в цьому авто). Жінка розповідає: за даними патрульних, знак теліпався на одному кріпленні години дві, про що були повідомлені відповідні дорожні служби, аж поки його не зірвало вітром», - писали наші журналісти про цю пригоду зі слів дружини водія на ім’я Валентина.

Щоб дізнатися, скільки звернень стосовно дорожніх знаків того дня отримали житомирські патрульні і чи є реакція відповідальних служб на дану подію, Житомир.info направив інформаційний запит до управління патрульної поліції в Житомирській області Департаменту патрульної поліції Нацполіції України. Відповідь отримав 10 квітня 2019 року.

«Стосовно події, яка мала місце 11.03.2019, можемо повідомити наступне. На службовий планшет екіпажу патрульної поліції надійшло повідомлення зі служби «102» про те, що 11.03.2019 о 12:35 за адресою: м. Житомир, Богунський район, просп. Незалежності, буд. 20-22, заявник повідомив, що з боку Богунії, перед світлофором дорожній знак «Рух прямо» може зірватися та впасти. Вільний патруль отримав цей виклик о 14:26, опрацьований результат зазначено в електронному рапорті, зміст: «Прибувши на місце виклику було виявлено, що внаслідок сильного вітру на перехресті Покровська-просп. Незалежності, було зірвано дорожній знак «Напрямок руху по смузі», котрий впав на автомобіль Volkswagen Caddy під керуванням водія Р., що зупинився на червоний сигнал світлофора. Внаслідок падіння дорожнього знаку на т/з було розбито заднє скло дверцят багажника. У водія відібрано пояснення та заяву», - йдеться у відповіді на запит від 4 квітня 2019 року.

За даними УПП, інше подібне повідомлення надходило за півгодини до цього:

«11.03.2019 о 12:04 – ще одне повідомлення, що за адресою: м. Житомир, вул. Покровська/просп. Незалежності належним чином не зафіксовані дорожні знаки можуть впасти на проїжджаючі автомобілі. В примітках було зазначено, що відсутні вільні патрулі, інформацію передано за номером 1580 (КП «Міський інформаційний центр» Житомирської міської ради, ред.)».

В управлінні патрульної поліції зазначають, що відповідальним за стан дорожніх знаків є комунальне підприємство електричних мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло» Житомирської міської ради, про що у статуті підприємства є відповідний пункт:

«Встановлення, заміна та забезпечення належного експлуатаційного стану транспортних і пішохідних світлофорів, а також світлофорів для регулювання руху пасажирського транспорту загального користування, дорожніх знаків (виділено УПП) інформаційних щитів по безпеці руху, ремонту технічних засобів і автоматизованих систем керування дорожнім рухом».

На запитання «Чи була реакція КП «Міськсвітло» на матеріали поліції?» в управлінні патрульної поліції відповіли:

«Інформуємо, що при виявленні аварійних ситуацій, спричинених неякісним закріпленням дорожніх знаків або будь-яких інших недоліків, які впливають на безпеку учасників дорожнього руху, офіційно повідомляється комунальне підприємство, відповідальне за експлуатаційне утримання (виділено редакцією), після чого працівники даної установи зобов’язані негайно позначити або огородити аварійну ділянку технічними засобами організації дорожнього руху і в найкоротший термін з моменту виявлення усунути недолік».

11 квітня Житомир.info отримав коментар з даного приводу начальника комунального підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло» Житомирської міської ради Сергія Ковальчука, призначеного на посаду 6 грудня 2018 року.

«У той день був буревій, перевищення швидкості вітру, що й призвело до пошкодження й подальшого падіння знаку. Цей знак висів на нових кріпленнях і розтяжках, тобто, він упав точно не з провини «Міськвітла», а через обставини непереборної сили. Ми відреагували на повідомлення управління патрульної поліції, наші працівники виїжджали на місце події і зняли цей та декілька інших знаків, які розміщувалися над проїжджою частиною. Ці знаки порівняли, підфарбували і в найближчий час знову розмістять на перехресті. Наскільки мені відомо, чоловік, чий автомобіль зазнав пошкоджень 11 березня, звертався до відділу транспорту міської ради, де йому пояснили, що це страховий випадок, який стався через дію природних явищ», - пояснив Сергій Ковальчук.

За його даними, працівники «Міськсвітла» постійно перевіряють цілісність і зовнішній вигляд дорожніх знаків у Житомирі. Ті, які вигоріли, підфарбовують, в деяких замінюють потріскану плівку. 8 квітня 2019 року КП електричних мереж оголосило тендер на придбання більше 700 дорожніх знаків на суму 540 тис. грн. Пропозиції приймають до 2 травня 2019 року.

Житомирянка Валентина, яка у той злощасний день їхала в автомобілі Volkswagen Caddy разом з чоловіком-водієм, розповіла Житомир.info, що через кілька днів після звернення до поліції і надання необхідних пояснень подружжя дійсно зверталося в управління транспорту і зв’язку Житомирської міськради із запитанням, яким чином родині відшкодувати отримані збитки. На що отримала відповідь, що позовна заява до суду коштуватиме близько 1600 гривень (Житомир.info дізнавався у Головному територіальному управлінні юстиції в Житомирській області, що грамотно складена за допомогою юриста позовна заява фізичної особи з урахуванням вартості експертизи завданої шкоди (близько 1000 грн) обійдеться у 1700-1800 грн).

«27 березня чоловік купив заднє скло за 800 грн і поставив сам, бо звертатися до суду нам вийшло б удвічі дорожче і по грошах, і по часу», - сказала Валентина.

За даними управління патрульної поліції, розгляд звернень і заяв з приводу пошкодження майна внаслідок падіння будь-яких предметів здійснює слідчий відділ міського відділу поліції ГУНП в Житомирській області, що знаходиться за адресою: м. Житомир, вул. Лесі Українки, 17.

Нагадаємо, 11 березня 2019 року Житомирська область страждала від потужного холодного вітру. Зокрема, в Житомирі у сквері на Лятошинського падали білборди, а в Коростишеві дах торговельного павільйону убив літню жінку, її донька потрапила до реанімації.

Як повідомляв Житомир.info, до Сергія Ковальчука КП «Міськсвітло» очолював Олег Бічук.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція Міськсвітло буревій дорожній знак  
Матеріали по темі