Політика

Необхідність дебатів, підтримка кандидатів та очікувані перші кроки обраного президента. Результати опитування

16 April 2019, 14:09

Результати опитування щодо суспільно-політичних настроїв населення України напередодні другого туру виборів президента оприлюднив 16 квітня Київський міжнародний інститут соціології.

«З 9 по 14 квітня 2019 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки. Методом особистого інтерв'ю опитано 2004 респондентів, що мешкають у 129 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 3-х ступеневою стохастичною вибіркою з квотним відбором на останньому ступені, що репрезентативна для населення України віком від 18 років. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% — для показників близьких до 25%, 2,0% — для показників близьких до 10%, 1,4% — для показників близьких до 5%», - інформує КМІС.

Дебати

41,9% українців вважають, що дебати між кандидатами обов’язково повинні відбутися, ще 26,7% вважають їх бажаними, але не обов’язковими (всього – 68,7% хотіли б, щоб дебати відбулися). Чверть українців (24,7%) вважають дебати непотрібними, а 6,6% не визначилися зі своєю позицією або відмовилися відповідати.

50,6% українців вважають, що у разі участі в дебатах В. Зеленського він буде щирим на них, не вважають так – 28,4% (ще 21% не визначилися або відмовилися відповідати). Натомість у випадку П. Порошенка 19,3% вважають, що він буде щирим на дебатах, не вважають так – 63,1% (не визначилися або відмовилися відповідати – 17,7%).

Загалом, 14,9% респондентів стверджують, що дебати будуть визначальними для їхнього вибору: вони визначаться за кого голосувати саме на підставі результатів дебатів. Ще 25,3% стверджують, що результати дебатів є скоріше важливими для них: вони буду враховувати результати дебатів, але є і інші важливі питання, на підставі яких ухвалюється рішення, за кого голосувати в другому турі. Водночас 51,3% респондентів відповіли, що дебати не є важливими для вибору, за кого голосувати. Ще 8,4% не визначилися з вибором або відмовилися відповідати.

Очікувані кроки від Президента в перші 100 днів

На запитання «Що з переліченого на картці Ви хотіли б, щоб наступний Президент зробив у свої перші 100 днів? Оберіть, будь ласка, не більше 3-х відповідей.» відповіді респондентів розподілилися наступним чином:

Знизити тарифи на комунальні послуги – 39,1%;

Подати до парламенту законопроекти про зняття недоторканості з депутатів, суддів, Президента – 35,5%;

Розпочати / пришвидшити розслідування найбільш резонансних корупційних злочинів – 32,4%;

Розпочати переговори з Росією – 23,3%;

Знизити зарплату топ-чиновникам – 18,4%;

Розпочати переговори з ЄС та США щодо Донбасу і Криму – 16,4%;

Пришвидшити розслідування злочинів проти Майдану – 9,4%;

Ініціювати зміну системи парламентських виборів – скасування мажоритарних виборів і перехід до пропорційної системи з відкритими списками – 8%;

Виставити на продаж приміщення, автівки та інші активи Державного управління справами, яке займається забезпеченням Президента – 5,5%;

Ініціювати перезапуск антикорупційних органів (НАБУ, САП) – 5,2%;

Арештувати російські активи в Україні – 4,6%;

Внести до парламенту законопроект про референдуми в Україні – 4,2%;

Розпочати переговори про вступ до ЄС – 3,3%.

Другий тур виборів Президента України

54% респондентів на пряме запитання щодо голосування 21 квітня відповіли, що вони «точно будуть голосувати», ще 18,8% «скоріше будуть голосувати». Скоріше або точно не збираються голосувати – 15,5%. Не визначилися або відмовилися відповідати – 11,7%.

Якби другий тур відбувався в середині квітня, серед усіх респондентів:

48,4% проголосували б за В. Зеленського;

17% – за П. Порошенка;

1,6% – зіпсували б бюлетень;

17,9% – не визначилися, за кого голосувати;

8,8% – відмовилися назвати, за кого б вони голосували;

6,3% – не брали б участі у голосуванні.

Серед тих, хто збирається голосувати і визначився зі своїм вибором:

72,2% проголосували б за В. Зеленського;

25,4% – за П. Порошенка;

2,4% – зіпсували б бюлетень.

«На запитання про ймовірного переможця виборів 57,2% відповідають, що переможе В. Зеленський, 14,1% – П. Порошенко. Ще 28,7% респондентів не визначилися або відмовилися відповідати на запитання», - зазначають організатори опитування.

Нагадаємо, соціологічна група «Рейтинг» 11 квітня оприлюднила моніторинг електоральних настроїв українців перед другим туром виборів президента.

Як повідомляв Житомир.info, ЦВК 15 квітня опублікувала список областей з недостатньою кількістю членів дільничних комісій для проведення 21 квітня 2019 року другого туру виборів президента.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори опитування президент  
Матеріали по темі