Політика

Рейтинги кандидатів майже не змінилися, віра у позитивні зміни трохи зменшилася. Результати опитування

18 April 2019, 12:05

Соціологічна група «Рейтинг» 18 квітня оприлюднила результати опитування, яке проводилось 12-16 квітня 2019 року. Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 3000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 1,8%.

Згідно з результатами опитування, за підсумками другого тижня квітня 2019 року, опитані, відповідаючи на питання «За кого з цих кандидатів Ви голосуватимете у другому турі виборів Президента України?» відповіли наступним чином: 52% сказали, що голосуватимуть за В.Зеленського, 19% – за П.Порошенка. 19% – не визначилися, 10% – не мають наміру голосувати. Серед тих, хто має намір голосувати у ІІ турі: 58% – за В.Зеленського, 22% – за П.Порошенка, ще 20% – не визначилися. Серед тих, хто має намір голосувати у ІІ турі і визначився з вибором: 73% – за В.Зеленського, 27% – за П.Порошенка. В.Зеленський випереджає свого конкурента у всіх вікових категоріях. Також він є лідером серед мешканців Сходу, Півдня та Центру. При цьому на Заході, як і минулого разу, – позиції обох кандидатів майже рівні.

62% опитаних вірять, що наступним Президентом України стане В.Зеленський, 17% – П.Порошенко, ще 22% – не визначилися із відповіддю. Серед електоральних груп кандидатів, що набрали значні результати у І-му турі, відносна більшість переконана, що майбутнім Главою держави стане В.Зеленський. У середовищі симпатиків П.Порошенка половина переконані в перемозі свого фаворита, водночас трохи більше чверті вважають, що переможе В.Зеленський.

48% опитаних очікують покращення ситуації в країні у результаті президентських виборів. 25% не мають жодних сподівань на зміни, ще 10% – очікують погіршення. Відносно більше тих, хто вірить в оптимістичний сценарій розвитку після виборів, серед мешканців Півдня та Сходу, більш молодших опитаних та виборців В.Зеленського.

Половина опитаних вважають, що новій команді Президента України потрібно дати не менше року, щоби показати позитивні результати роботи. Попри це чверть хочуть, щоб здобутки з’явилися вже через 6 місяців, ще 14% – хочуть побачити їх за квартал, 8% – чекають негайних змін. Серед молодих опитаних, мешканців Півдня та Центру дещо більше тих, хто готовий почекати рік, чи довше, щоб побачити досягнення роботи майбутнього Глави держави.

28% респондентів переконані, що ці вибори скоріше об’єднали країну, попри це 24% вважають, що розкол навпаки посилився. Натомість третина опитаних стверджують, що ці вибори Президента ані розкололи, ані об’єднали Україну. Найбільше тих, хто бачить консолідуючі процеси, серед прихильників В.Зеленського (38%), водночас кожен п’ятий з них бачить можливість розколу. Натомість серед симпатиків П.Порошенка третина вбачає у виборах можливий розкол, лише 17% – об’єднання.

Нагадаємо, 11 квітня соціологічна група «Рейтинг» оприлюднювала результати опитування, проведеного 5-10 квітня: 51% сказали, що голосуватимуть за Зеленського, 21% – за Порошенка, 52% опитаних очікували покращення ситуації в країні у результаті президентських виборів.

19 квітня на НСК «Олімпійський» анонсовані дебати Володимира Зеленського та Петра Порошенка.

Як повідомляв Житомир.info, 16 квітня результати опитування щодо суспільно-політичних настроїв населення України напередодні другого туру виборів президента оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології: серед тих, хто збирається голосувати і визначився зі своїм вибором, 72,2% проголосували б за Володимира Зеленського; 25,4% – за Петра Порошенка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори кандидат президент опитування рейтинг  
Матеріали по темі