Влада

У поліції закрили кримінальне провадження стосовно мера Житомира та голови ОДА, які фотографувалися з бюлетенями

18 April 2019, 13:29

Кримінальне провадження за ст. 159 «Порушення таємниці голосування», у якому фігурували голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич та міський голова Сергій Сухомлин, закрили. Натомість щодо посадовців склали адміністративні протоколи, тож за фотографування з бюлетенями на виборчих дільницях їм загрожує штраф у кількасот гривень.

Про це 18 квітня під час брифінгу повідомив начальник ГУНП в Житомирській області Вячеслав Печененко.

«По цій справі нами, працівниками поліції міста Житомира, винесено два адміністративних протоколи за порушення виборчого процесу губернатору області і меру міста Житомира. Там ситуація така: ця справа була закрита у зв’язку з відсутністю кримінального злочину, але прокуратурою повернута на доопрацювання, тому, зважаючи на те, що там все-таки були порушення, що більш тягнули на адміністративні, ми відкрили адміністративні провадження і за цими провадженнями їм обом позаминулої суботи виписали адміністративні протоколи. Передбачений штраф десь близько 800-900 грн, це мінімально, вони його повинні будуть сплатити, якщо суд визнає їх винними», – пояснив Вячеслав Печененко.

Він також зазначив, що кримінальне провадження про підкуп виборців також закрите (мова йде про заяву довіреної особи кандидата в президенти Юлії Тимошенко Анжеліки Лабунської про підкуп виборців, яка надійшла до поліції ввечері 30 березня).

«Кримінальне провадження стосовно заяви Лабунської щодо підкупу виборців закрите: вона не знайшла офіційного підтвердження, були лише голослівні заяви, не більше того. Тому, перевіривши всю інформацію, слідчі прийняли рішення стосовно закриття цієї кримінальної справи», – розповів головний поліцейський області.

Він зауважив, що перед другим туром виборів порушень практично не було.

«Між першим і другим туром у нас всього зафіксовано 4 повідомлення, та й ті стосувались порушень наочної агітації. Якщо порівнювати з першим, то тоді доходило до сотні повідомлень», – зауважив Вячеслав Печененко.

За правопорядком під час другого туру виборів, 21 квітня, у Житомирській області пильнуватимуть 2274 працівники поліції та 150 військовослужбовців Національної гвардії України.

Нагадаємо, вранці 31 березня мер Житомира Сергій Сухомлин та голова ОДА Ігор Гундич сфотографувалися з бюлетенями на виборчих дільницях, та вже за кілька годин видалили ці світлини з соцмережі. Станом на вечір 31 березня поліція області зареєструвала 65 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. Адмінпротокол за статтею «Дрібне хуліганство» оформлено відносно 46-річного житомирянина, який пошкодив листівки-програми кандидатів у президенти. Під час нічного підрахунку голосів у Житомирі 1 квітня член комісії накинувся на 24-річну лейтенанта поліції через зауваження.

Як повідомляв Житомир.info, 31 березня 2019 року, у день голосування, спостерігачі ОПОРИ в Житомирській області масово фіксували інциденти з ознаками порушення виборчого законодавства, однак втручань у виборчий процес з метою зриву виборів чи фальсифікації не зафіксовано.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори голосування бюлетень порушення Печененко поліцейський  
Матеріали по темі