Політика

​Напередодні другого туру виборів президента житомирянам нагадали правила «дня тиші»

19 April 2019, 17:49

21 квітня – важливий день для українців, коли вони обиратимуть майбутнього президента України. Не менш важливим є день напередодні – «день тиші», який потрібен виборцям, аби відпочити від політичної реклами і ще раз все зважити перед прийняттям рішення. Тому у суботу, 20 квітня, в останній день перед виборами президента України забороняється передвиборна агітація.

Про це 19 квітня поінформувала прес-служба Житомирської мерії в нагадуванні про правила «дня тиші».

Правила «дня тиші» та заборони регламентуються законом України «Про вибори Президента України».

Відповідно до закону, вся агітація припиняється опівночі з п’ятниці на суботу. Забороняється будь-яка передвиборна агітація з метою спонукання виборців голосувати або не голосувати за певного кандидата на пост президента України.

До передвиборчої агітації відноситься:

  • зустрічі з виборцями;
  • проведення мітингів;
  • публічні дебати, дискусії, круглі столи та прес-конференції;
  • політична реклама в ЗМІ – виступи, інтерв’ю, відеофільми;
  • розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань;
  • розміщення агітації на носіях зовнішньої реклами;
  • проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки кандидата на пост президента, а також оприлюднення інформації про таку підтримку;
  • публічні заклики голосувати за або не голосувати за кандидата на пост президента, або публічні оцінки діяльності кандидата;
  • встановлення інформаційних наметів.

Також забороняється оприлюднення чи поширення в інший спосіб результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, у тому числі щодо партій, суб’єктів виборчого процесу та кандидатів на пост президента України.

Разом з тим слід пам’ятати:

– обмежується лише агітація (діяльність з метою когось схилити) – ЗМІ не заборонено повідомляти про кандидатів у новинах чи інших програмах (частина 3 ст. 57 Закону);

– закон розмежовує право громадян обговорювати кандидатів та власне агітацію. У день тиші забороняється лише агітація. Натомість не існує заборони щодо вільного і всебічного обговорення передвиборних програм кандидатів на пост Президента України, політичних, ділових та особистих якостей кандидатів (частина 2 ст. 57 Закону).

Також «день тиші» не поширюється на інформацію безпосередньо про самі вибори, роз’яснення законодавчих норм та порядку голосування.

За порушення заборон 20 і 21 квітня встановлена адміністративна відповідальність, прописана у ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні порушення.

Проведення передвиборної агітації у день тиші карається штрафом:

  • для громадян – від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів (510-850 грн);
  • для посадових осіб – від 50 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів (850-1360 грн).

Нагадаємо, другий тур виборів на пост президента України відбудеться 21 квітня, голосування триватиме з 8.00 до 20.00 год.

Як повідомляв Житомир.info, 19 квітня держслужбовці з Житомирської області організовано поїхали на дебати, що мають відбутися в цей день у столиці.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори голосування день тиші агітація  
Матеріали по темі