Суспільство

​Надгробну плиту польського письменника, яку розкопали жителі Чуднова, передали місцевому костелу

21 April 2019, 09:12

Чавунну надгробну плиту польського письменника Яна Барщевського, яку на своєму подвір’ї відкопали жителі містечка Чуднів Житомирської області, транспортували до місцевого костелу, де вона залишиться після реставрації.

Про це йдеться в сюжеті ТСН від 20 квітня.

«Подивитися на чавунну плиту, яка, ймовірно, лежала на могилі польського письменника Яна Барщевського, приїхали краєзнавці й історики. На обійсті Приходченків за хлівом вона пролежала 16 років. Вона так і залишилась би шматком старого чавуну, якби не допитливість 9-річної доньки господаря, яка з допомогою маминого телефона переклала напис і знайшла дані про Яна Барщевського», - так починається сюжет ТСН.

Шматок чавуну викопав господар обійстя, коли прокладав газопровід. Думав – танк, однак підкопав і вивернув плиту. Людських решток під плитою не було.

«Старе кладовище якраз тут знаходиться. Ми знаємо, що на костях живемо», - говорить господар обійстя.

Краєзнавець Юрій Гайлаш каже: знали, що останні роки письменник жив у Чуднові самотньо і похований тут, але де конкретно – ніхто не відав.

Яна Барщевського називають основоположником нової білоруської літератури. Письменник жив бідно і наприкінці життя приїхав до Чуднова – до товариша, польського письменника Генріха Ржевуського. Вважалося, що Барщевський прожив 57 років, тоді як на плиті чітко вказано: «Жив помірковано 70 років».

Плиту чуднівчани передають Житомирській обласній спілці поляків. Її привозять до місцевого костелу, де вона й залишиться після реставрації.


Нагадаємо, 16 квітня про знахідку написав сайт Чуднів news. Напис на плиті перекладається приблизно так: «Ян Барщевський, улюбленець Бога, письменник, натхненний Ісусом. Жив помірковано 70 років. Помер 23 лютого 1851 року».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Барщевський могильна плита письменник Чуднів  
Матеріали по темі