Політика

​На дільниці у Житомирі п’яний виборець порвав бюлетень, поліція склала два протоколи

21 April 2019, 14:08

На Житомирщині виборчі дільниці відкрилися без порушень, а станом на 12.00 зафіксовано лише п’ять порушень виборчого процесу: видача бюлетеня без паспорта, агітація у день волевиявлення та знищення бюлетеня виборцем, який прийшов голосувати у стані алкогольного сп’яніння.

Про це під час брифінгу 21 квітня повідомив начальник ГУНП в Житомирській області Вячеслав Печененко.


«З початку проведення другого туру виборів президента на 8 годину ранку всі 100% виборчих дільниць відкрились своєчасно, без зауважень і без перших повідомлень про порушення виборчого процесу. Але на даний час, на 12.00, ми вже маємо 5 повідомлень по порушенням виборчого процесу. Чотири повідомлення по Житомиру і одне повідомлення по Овруцькому відділенню поліції. По типам порушень два порушення - це агітація у день виборів, одне порушення - видача бюлетеня без паспорта в Овруцькому районі і незаконне знищення виборчої документації. Одна людина у стані алкогольного сп’яніння, отримавши свій бюлетень, його порвала на дільниці, останні цифри якої 77. Тому на нього будуть складені одразу два протоколи: поява у громадському місці у стані алкогольного сп’яніння і по самому знищенню бюлетеня. Як суд вирішить: штраф або адміністративні роботи. Тобто, відпрацює на громадських роботах певний час безкоштовно на користь держави. В цілому відзначається як активна явка виборців зранку, так і відсутність масових порушень громадського порядку і виборчого процесу», - розповідає начальник ГУНП в Житомирській області Вячеслав Печененко.

Зазначимо, що дільниця №181377, на якій п’яний виборець порвав бюлетень, знаходиться у вестибюлі житомирської школи №1, але відноситься до округу №67 з центром у Чуднові.

Окрім правоохоронців, на сторожі виборчих прав на звичайних дільницях та дільницях в місцях несвободи стоять і представники офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини на чолі із Петром Грибаном. Останній зауважує: на спеціальних дільницях станом на 12 годину порушень також не виявлено.

«Офіс уповноваженого ВР з прав людини здійснює моніторинг виборчих прав громадян як на звичайних виборчих дільницях, так і на виборчих дільницях місцях несвободи. Таких, як установи виконання покарань, психіатричні лікарні, геріатричні заклади та інші заклади, де перебувають на постійні основі громадяни. Одна спеціальна виборча дільниця, що розташована на гауптвахті Житомирського відділу правопорядку ЗСУ, там всього 5 виборців, вони вже проголосували. Голосування пройшло вільно, без будь-якого тиску. Організовано і без порушень проходить голосування в установах виконання покарань у м. Житомирі, які ми відвідали. Є відповідні зали, облаштовані кабінки для голосування, комісії укомплектовані працюють. Передвиборчої агітації не виявлено на території установ», - каже Уповноважений Верховної Ради з прав людини у Житомирській області Петро Грибан.

Що ж стосується звичайних виборчих дільниць, то, за словами Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, у Житомирі, як і по всій Україні, однією з основних проблем залишається доступність виборчих дільниць для людей з інвалідністю. Людей закликають у разі виявлення порушень прав людини під час виборчого процесу звертатись до регіонального представництва.

«Офіс регіонального представництва уповноваженого з прав людини в Житомирській області теж цілий день буде здійснювати моніторинг та прийом громадян щодо порушення їх виборчих прав за адресою майдан Корольова, 3/14 кім. 107, тел. (0412) 42-03-80», - зазначив Петро Грибан.

Фоторепортаж про те, як житомиряни з вербою обирають президента на дільницях по Лятошинського, дивіться тут.

Нагадаємо, о 8 годині в Житомирській області відкрилися всі до єдиної виборчі дільниці.

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирі станом на 11:00 проголосували майже 30 тисяч виборців, або 18%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори порушення Печененко  
Матеріали по темі