Місто

Заступник мер на сесії пояснював, чому й досі немає рішення про умови та вартість проїзду в маршрутках Житомира

24 April 2019, 15:41

Пільги на проїзд у маршрутках мають лише вісім категорій громадян, щодо інших пільговиків діють домовленості, а нове рішення виконкому ще не затвердили, бо ретельно готують.

Такі пояснення надавав на черговій сесії Житомирської міської ради 23 квітня заступник мера Дмитро Ткачук.

«Дійсно, ми маємо з 1 квітня такий протест приватних перевізників з кількома вимогами: перше – вартість проїзду, перегляд якої відбувався два роки тому; друге – перевезення пільгових категорій громадян, тому що у рішенні виконкому, яким піднімали вартість проїзду, була затвердження умова безкоштовного перевезення (з 10.00 до 16.00) всіх пільгових категорій громадян, в тому числі – пенсіонерів за віком, яких у нас у Житомирі 55 тисяч осіб. До 2017 року в приватних маршрутках така опція не функціонувала, і за ці два роки все більше й більше таких категорій почали користуватися даною послугою. З 1 квітня приватні перевізники оголосили, що вони возять лише три категорії пільговиків, а всі решта платять повну вартість проїзду, і почали висаджувати пасажирів, які відмовлялися платити. В ході діалогу з приватними перевізниками досягли зараз перехідних таких умов, коли цей список з трьох категорій розширений до восьми. А щодо найбільшої категорії – пенсіонери за віком, якої немає сьогодні в законах України, а пільги на безкоштовний проїзд надаються виключно відповідно до законів України, досягнуто тимчасової домовленості до прийняття рішення виконкому, що вартість (проїзду) буде становити половину ціни, заокруглену, 3 гривні. Остаточне рішення про вартість, категорії і умови, по яким будуть надаватися ці послуги, буде прийняте на засіданні виконавчого комітету, проект такого рішення вже підготовлений», - пояснив Дмитро Ткачук.

Голова фракції ВО «Батьківщина» Любов Цимбалюк допитувалася, чи не вважають мер та його заступник те, що відбулося, надзвичайною ситуацією для міста.

«Чому до цієї пори, фактично місяць, не скликаний позачерговий виконком, а ситуація, яка стосується сьогодні багатьох житомирян, до цієї пори не розглянута. Хтось з кимось домовився і, наскільки я розумію, всі домовленості мають бути затверджені виконавчим комітетом. Ніякі домовленості «самі вирішили зняти валідатори, самі вирішили будемо возити по 3, будемо возити по 2, будемо возити по 4» не є законними і не є нормальними. Якщо вже є проект рішення, є якісь домовленості, то чому ви не затвердите це виконавчим комітетом і не доведете людям інформацію, щоб вони не ходили і думали: так з них беруть, чи їх просто обманюють, чи просто викидають. Мені здається, що це надзвичайна ситуація, яку потрібно було вирішувати негайно і в той самий момент», - наголосила Любов Цимбалюк.

Мер Сергій Сухомлин нагадав, що після виникнення ситуації з пільговиками двічі збирався виконком і це питання «відпрацювали».

«Готується проект рішення і ми хочемо зробити це згідно процедури і по закону, щоб потім ніяких оскаржень не було в судах, бо раніше були. Бо такі рішення, зазвичай, потім ідуть в суд: чи перевізники, чи хтось інший їх оскаржує. Ми зробимо згідно чинного законодавства, по термінах і по процедурі», - повідомив Сергій Сухомлин.

Депутат Геннадій Забродський (фракція ВО «Батьківщина») нагадав, що на Мальованці є 4,5 тисячі приватних домогосподарств і туди їздять тільки приватні перевізники. У відповідь мер заявив, що має «гарну новину» для Мальованки.

«У нас 27 квітня буде розкриття пропозицій на тендері по закупівлі нових тролейбусів і по цьому кредиту у нас ще є грантова складова 2 млн євро, яка буде направлена на будівництво нових тролейбусних ліній, і одна з них піде на Мальованку», - сказав Сухомлин.

Депутат зауважив, що невідомо коли ще поїдуть тролейбуси на Мальованку, а людям треба їздити зараз. На це мер зауважив, що на Маликова тролейбусну лінію «більше чекали, 20 років».

Депутат Олександр Величко (позафракційний) говорив, що люди не розуміють, як їм платити і чи можна їхати, і скільки платити, бо з нормативних документів є лише рішення виконкому, в якому прописано, що з 10.00 до 16.00 всі пільговики їздять безоплатно.

«Якщо приймати якісь рішення, то треба ставити себе на місце цих пенсіонерів, над якими сьогодні реально знущаються. І має бути якась комунікація з цими людьми, їм треба це доносити, якщо навіть рішення виконкому в цю хвилину немає і нема можливості. 90% пенсіонерів цією інформацією (про домовленості з перевізниками – ред.) не володіють, і це виглядає як знущання», - обурювався Олександр Величко.

«Цей пункт, про який ви говорили, він якраз рішенням суду скасований. В діючому рішенні виконкому пункту про безкоштовний проїзд пенсіонерів з якоїсь години немає, бо його скасували в судах. Коли люди звертаються – ми повністю детально роз’яснюємо всю інформацію», - сказав Дмитро Ткачук.

Валерій Шевчук, депутат від фракції Об’єднання «Самопоміч» допитувався: які категорії пільговиків мають право зараз їздити безкоштовно, і які категорії будуть позбавлені цього права «після першого числа».

«Немає ніякого «з першого числа», інформація про те, що з 1 травня підвищується тариф – вона не є достовірною, тому що немає рішення виконкому, де це зазначено. Що стосується категорій, по яких є спір щодо права їх безкоштовного проїзду, це фактично дві групи категорій – пенсіонери за віком, яких в законі немає, і інваліди ІІІ групи – вони передбачені в постанові Кабміну і це протирічить закону про соціальний захист, де сказано, що такі пільги надаються виключно законами України. І є ще учні, яким надано таке право (оплата за проїзд 2 грн – ред.) виключно на місцевому рівні виконавчим комітетом Житомирської міської ради, тому що законодавчого права на знижку чи безкоштовний проїзд у них немає», - пояснював Дмитро Ткачук.

Він також окремо наголосив, що інваліди ІІ категорії мають право на пільгу і повинні входити до тих категорій, яким надається безкоштовний проїзд.

Перелік восьми пільгових категорій (оголошення в маршрутці №25)

Нагадаємо, з 11 квітня власники міських маршруток погодилися возити пенсіонерів з 10 по 16 години за зниженим тарифом – 3 гривні, а пенсіонери нарікали, що по 3 грн могли б возити цілий день.

Як повідомляв Житомир.info, 1 квітня 2019 року в житомирських маршрутках містяни зафіксували оголошення про те, що перевезення пільговиків буде платним, крім деяких категорій. Цього ж дня у мерії пояснили, що таким чином перевізники вимагають підвищення вартості проїзду або компенсацію за перевезення пільговиків. 9 квітня заступник мера Дмитро Ткачук розповідав, що є варіанти вирішення цієї проблеми і питання мають розглянути на позачерговому засіданні виконавчого комітету. Члени виконкому на засіданні 12 квітня не розглянули дане питання, через те, що муніципалітет та приватні перевізники ще не випрацювати текст проекту рішення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: транспорт маршрутка Ткачук сесія пільговики  
Матеріали по темі