Суспільство

У річках чотирьох міст Житомирської області спеціалісти виявили перевищення вмісту кишкової палички

3 May 2019, 12:44

У річках міст Коростеня, Баранівки, Коростишева та Новограда-Волинського було зафіксовано перевищення вмісту кишкової палички, що є особливо небезпечним фактором для жителів області.

Про це 3 травня Житомир.info інформує заввідділом епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Тетяна Лутай.

Житомирським обласним лабораторним центром МОЗ України протягом квітня були відібрані для досліджень зразки води з поверхневих водойм у місцях масового відпочинку населення в усіх районах області. Вказані дослідження здійснені в 76 моніторингових точках, з яких 4 пляжі (Новоград-Волинський, Коростень та 2 у Житомирі).

«За результатами досліджень встановлено, що не відповідає вода в річках Случ (в межах населених пунктів Любар, Нова Чорторія, Баранівка, Новоград-Волинський), Тетерів (в межах населених пунктів Чуднів, Висока Піч, Коростишів), Уж (м.Коростень), Норинь (м.Овруч), Ірша (в межах населених пунктів Дворище, Нова Борова, Іршанськ), Гнилопять (м.Бердичів), а також на чотирьох бердичівських ставках, що використовуються бердичівлянами для відпочинку (став Шандора, став шкіроб’єднання, став рафінадного заводу, став с.Гардишівка). неналежної якості вода і в річках Товста та Жерев (смт.Лугини), Смолка (Нов-Волинський), ставках по вул. Івана Франка у Хорошеві, у с.Стовпів Чуднівського району, № 1 у Чуднові, с.Вигнанка Любарського району», - розповідає Тетяна Лутай.

В основному відхилення від нормативної якості виявлялись за рівнем біологічного та хімічного споживання кисню, що свідчить про наявність у воді великої кількості органічних речовин.

«Основним джерелом таких речовин є неочищені каналізаційні стоки. Також в деяких рекреаційних зонах виявлено перевищення вмісту кишкової палички, що є особливо небезпечним фактором для жителів області. Так, індекс ЛКП (лактозо-позитивної кишкової палички) становить 70000 у місці злиття річок Случ та Смолка у Новограді-Волинському, у р.Случ в м.Баранівка, у р. Уж в Коростені – 8000, в р. Тетерів в м.Коростишеві – 7000 про нормативному рівні не більше 5000. Ясна річ, що купання в такій воді є не тільки шкідливим, а навіть небезпечним для здоров’я. Варто зазначити, що все ж таки в основному водойми області мають придатну для відпочинку воду, а відхилення від норм виявлялись лише у 37% моніторингових точок, в яких проводився забір проб для досліджень», - зазначила Тетяна Лутай.

Як повідомляв Житомир.info, 12 квітня 2019 року в місті Баранівка з річки Случ виловили десятки мертвих сомів, коропів та лящів. Рибоохорона нарахувала понад 25 тис. екземплярів загиблої риби та звернулася до поліції. 16 квітня мер Новограда-Волинського передав керівництву Міністерства екології та природних ресурсів України вимоги щодо вирішення проблеми екологічних небезпек для басейну річки Случ. 30 квітня мер Баранівки Анатолій Душко знову повідомив про проблеми, пов’язані із забрудненням річки Случ. 2 травня 2019 року люди перекривали трасу Київ-Чоп у Житомирській області через забруднення річки Случ скидами Понінківської паперової фабрики.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Лутай річка водойма кишкова паличка якість  
Матеріали по темі