Політика

Колишній депутат Житомирської облради хоче скасувати акцизний податок на цигарки

8 May 2019, 12:38

Бюджет Житомира може втратити більше 40 мільйонів гривень від скасування акцизу на тютюн.

Про це 8 травня повідомляє Офіс реформ у Житомирському регіональному відділенні Асоціації міст України.

«У Парламенті зареєстрований законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування місцевих податків та зборів» (№ 10154-1 від 20.03.2019), яким, зокрема, пропонується скасування норми справляння роздрібного акцизу з тютюну. АМУ вважає вказані ініціативи порушенням статті 142 Конституції України, пункту 1 статті 27 Бюджетного кодексу України, статті 67 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», оскільки вони не містять механізму компенсації місцевим бюджетам втрат акцизного податку або джерел додаткових надходжень для досягнення їх збалансованості. А втрати місцевих бюджетів України через скасування роздрібного акцизу з тютюну складуть понад 2,4 млрд грн та призведуть до їх розбалансування через відсутність компенсатора таких втрат», - йдеться у повідомленні.

Голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко звернувся до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо підтримки інтересів місцевого самоврядування та недопущення скасування акцизного податку з роздрібної реалізації тютюнових виробів.



В департаменті бюджету та фінансів Житомирської міської ради зазначили, що втрати бюджету Житомира через скасування роздрібного акцизу з тютюну можуть становити 42 млн грн (за даними 2018 року).

«За таких умов у наступному році Житомирська ОТГ не зможе профінансувати частину робіт по будівництву та ремонту доріг, благоустрою та інших сфер життєдіяльності громади», - зауважила заступниця Житомирського міського голови Світлана Ольшанська.

Автором законопроекту, який, зокрема, передбачає скасування податку на , тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, є народний депутат Вадим Кривенко – колишній депутат Житомирської обласної ради, який зараз очолює обласну організацію партії «Народний фронт».

«За інформацією Федерації роботодавців України , значна частина коштів не потрапляє до місцевих бюджетів. Податок не платять майже в кожному другому випадку кінцевої реалізації сигарет. Методологія розрахунку наступна: з урахуванням суттєвого щорічного зростання податків на тютюнові вироби та цін на них (приблизна середня вартість виросла з 15 грн. до 29 грн., за даними Державної служби статистики України), місцеві бюджети повинні були б отримати у 2018 році 4,3 млрд. грн. Проте у 2018 році місцеві бюджети отримали лише 2,4 млрд. грн, що становить 55% від розрахункових надходжень. З року в рік прослідковується тенденція на подальше зменшення рівня сплат, адже згідно з розрахунками за даними ДФС та Державної служби статистики, якщо у 2015 році роздрібний з тютюну сплачувався у 71 % випадків, то у 2018 році лише у 55%. Більш того, справляння акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, яке має місце в Україні сьогодні, не узгоджується з вимогами статті першої Директиви Ради Європейського Союзу № 2008/118/ЄС від 16.12.2008 про загальний режим акцизних зборів (далі – Директива), імплементація якої передбачена Угодою про Асоціацію між Україною та ЄС (Додатком XXVIII до глави 4 «Оподаткування» розділу V «Економічне і галузеве співробітництво» Угоди) протягом двох років», - зазначається у пояснювальній записці до законопроекту.

Автор законопроекту нардеп Вадим Кривенко

Нардеп Кривенко вважає, що існує необхідність скасування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів.

«Прийняття законопроекту сприятиме усуненню недоліків, які виникають при адмініструванні місцевих податків і зборів, уніфікації системи прийняття рішень органами місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів, що дозволить запровадити ефективний та прозорий механізм створення та розміщення на офіційному веб-порталі ДФС єдиної інформаційної бази їх ставок та пільг, звільнить суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі від складного адміністрування акцизного податку з роздрібної реалізації тютюнових виробів. Законопроект встановить обов’язок Кабінету Міністрів України у тримісячний строк розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект закону щодо внесення змін до Бюджетного кодексу України стосовно забезпечення збалансованості місцевих бюджетів внаслідок скасування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів», - так викладені прогнозовані результати від реалізації запропонованих змін.

Нагадаємо, основними бюджетоутворюючими податками для бюджету Житомира є податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок, податок на майно та акцизний податок. У поточному році заплановані надходження до бюджету Житомира від акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 89 млн 398 тис. 900 грн, за І квартал 2019 року вже надійшло 20 млн 675 тис. 848,89 грн.

Як повідомляв Житомир.info, з кожної купленої пачки цигарок і з кожної пляшки алкоголю бюджет Житомира отримує 5% й ці кошти йдуть у бюджет розвитку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: акциз тютюн цигарка Кривенко АМУ бюджет  
Матеріали по темі