Місто

Житомир став 4-м містом, де запустили послугу SMS-оплати проїзду в комунальному транспорті

14 May 2019, 13:30

У Житомирі пасажири комунального транспорту можуть розраховуватися за проїзд зa допомогою SMS-повідомлення. Новою послугою можуть скористатися абоненти «Київстар», lifecell і Vodafone. Така форма оплати передбачає надсилання повідомлення з кодом маршруту на короткий номер 877. Після відправлення, пасажир отримує SMS-відповідь з кодом підтвердження оплати, за яким контролер може перевірити валідність квитка.

«Будь-яка людина зі свого мобільного рахунку зможе це здійснити і, як на мене, це гарний приклад взаємодії. Топові наші мобільні оператори «Київстар», lifecell і Vodafone одночасно запускають цей сервіс з одним коротким номером, тобто незалежно від того, яким оператором людина користується, вона може за цією інструкцією здійснити оплату вартості проїзду в нашому комунальному транспорті: у трамваях, тролейбусах і автобусах. Розраховуємо надалі поширювати цю практику», - каже заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.


Представники мобільних операторів розповідають: скористатися таким сервісом може лише абонент передплаченого зв’язку, а на мобільному рахунку має бути достатньо коштів. Жодних додаткових грошей за послугу не віднімається, лише вартість квитка.

«У кожному міському транспорті є листівка з інформацією про коди маршрутів, тобто, абонентам передплаченого зв'язку достатньо відправити на короткий номер 877 код маршруту, по якому він зараз рухається. У відповідь він отримає смс з підтвердженням про оплату та перевірочний код. Цей код використовується для того, щоб кондуктор зміг перевірити валідність цього квитка. Таким же чином кондуктор може безкоштовно відправити коротке повідомлення на 877 з перевірочним кодом, який отримав пасажир, і отримати підтвердження валідності квитка. Якщо, наприклад, абонент видалив це повідомлення після отримання свого квитка, він також може отримати дублікат, відправивши букву D на номер 877. Квиток наразі розрахований на деякий проміжок часу. Ми з транспортним підприємством розраховували тривалість маршруту від точки А до точки Б. Ця тривалість маршруту закладена в дію цього квитка, тобто, в інформації про отриманий квиток також буде вказано час, протягом якого цей квиток є дійсним. Найголовніше є те, що абонент не сплачує за відправку SMS, з рахунку знімається тільки вартість проїзду», - говорить директор по роботі з державними підприємствами компанії «Київстар» Костянтин Вечір.

В Україні SMS-оплату проїзду вже запровадили у Львові, Вінниці та Івано-Франківському. Житомир став четвертим містом, де функціонує така послуга.

«Послуга SMS з сьогоднішнього дня працює, і дуже приємно, що Житомир, як і інші міста, які приєдналися до такої послуги, є інноваційним містом. Наразі SMS для абонентів мобільних операторів доступний вже і в Івано-Франківську, Львові, для абонентів «Київстар» послуга доступна і у Вінниці», - додає Костянтин Вечір.

Як повідомляв Житомир.info, під час прес-конференції в Житомирі 25 квітня 2019 року підсумували результати впровадження е-квитка. У червні 2018 року в КП «Житомиртранс» розповіли про розширення мережі точок продажу електронного квитка на зупинках та анонсували можливість поповнення е-квитка через мережу терміналів самообслуговування та Інтернет.

Нагадаємо, у 2017 році Житомир став першим в Україні містом, де проїзд у комунальному транспорті можна оплатити банківською карткою.

Житомир.infо

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: транспорт Ткачук SMS-оплата проїзд  
Матеріали по темі