Політика

Рада рекомендує визнати зоною надзвичайної екологічної ситуації басейни річок Хомора та Случ у Житомирській та Хмельницькій областях

16 May 2019, 16:32

Народні депутати 16 травня розглянули проект постанови «Про подолання негативних наслідків екологічної ситуації в басейні річок Хомора та Случ на окремих територіях Хмельницької та Житомирської областей» за №10162: 228 голосами проект постанови прийнято в цілому.

Про це повідомляє прес-служба Верховної Ради в інформації про ранкове засідання.

«Постановою Верховна Рада України рекомендує Кабінету Міністрів України здійснити подання Президенту України щодо визнання басейну річок Хомора та Случ на території Полонського району Хмельницької області та Баранівського і Новоград-Волинського районів Житомирської області зоною надзвичайної екологічної ситуації. Президенту України рекомендовано оголосити басейн річок Хомора та Случ на території Полонського району Хмельницької області та Баранівського і Новоград-Волинського районів Житомирської області зоною надзвичайної екологічної ситуації», - йдеться у повідомленні.

16 травня було 11 голосувань за зазначену постанову: лише с третього разу набралося 240 голосів для включення проекту постанови до порядку денного; двічі ставилося на голосування питання про розгляд постанови за скороченою процедурою і жодного разу необхідних 226 голосів не було; перше голосування за саму постанову набрало 133 «за», з четвертого разу вдалося проголосувати за повернення до розгляду проекту постанови і врешті 228 народних депутатів проголосували «за» - постанова прийнята.

Нагадаємо, що серед ініціаторів законопроекту, який зареєстрували у Верховній Раді 19 березня 2019 року, були два нардепи від Житомирської області – Віктор Развадовський та Володимир Литвин. 16 травня Развадовський за постанову щодо надзвичайної ситуації басейнів річок Хомора та Случ не голосував.

Як повідомляв Житомир.info, 12 квітня 2019 року в місті Баранівка з річки Случ виловили десятки мертвих сомів, коропів та лящів. Рибоохорона нарахувала понад 25 тис. екземплярів загиблої риби та звернулася до поліції. 16 квітня мер Новограда-Волинського передав керівництву Міністерства екології та природних ресурсів України вимоги щодо вирішення проблеми екологічних небезпек для басейну річки Случ. 30 квітня мер Баранівки Анатолій Душко написав у своєму фейсбук, що біля берегів річки Случ піна і риба зверху, раки лізуть із води. 2 травня, аби привернути увагу до забруднення Случі, люди перекрили трасу Київ-Чоп в Новоград-Волинському районі. 10 травня в Новограді-Волинському відбулося народне віче «СТОППОНІНКА» в знак протесту проти масового забруднення річок Хомора та Случ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР річка Хомора Случ Новогра-Волинський район Баранівський район екологія  
Матеріали по темі