Події

Батька, який вбив Даринку Макарчук, залишили під вартою, з житомирськими «активістами» буде розбиратися прокуратура

30 May 2019, 16:20

30 травня Корольовський районний суд Житомира ухвалив рішення про обрання міри запобіжного заходу біологічному батьку Дарини Макарчук, якого підозрюють у жорстокому вбивстві дитини. Захисник, якого ухвалою суду напередодні призначив суд, та підозрюваний підтримали клопотання прокуратури про тримання Павла Макарчука під вартою.

Адвокат, аргументуючи свою позицію та позицію підзахисного, повідомила суду, що в зв'язку із широким суспільним резонансом справи існує реальна загроза життю та здоров'ю її підзахисного. Сам Павло Макарчук, звертаючись до суду, сказав: і справді почуває себе винним, однак вважає, що прокурор неправдиво його звинувачує. Він, мовляв, працював, достатньо заробляв, і родина жила не лише на соціальні виплати та пенсію.


«Так, я знаю, я наробив багато біди. Я винен, я скотина, я сам це кажу, але ж його назад вже не вернеш. Навіщо факти крутити? Тут написано, що я не одружений, але хай би написали, що неофіційно живу з дружиною. Перекручують спеціально факти для суду», - каже підозрюваний Павло Макарчук.

Коли суддя вийшла до нарадчої кімнати, підозрюваний навідріз відмовився від спілкування із журналістами.

«Я буду розмовляти тільки з судом, а з пресою я не буду розмовляти», - сказав Павло Макарчук.

Вже за кілька хвилин суддя ухвалила рішення про тримання Павла Макарчука під вартою терміном у 60 діб.

Більше про подробиці цієї справи розповіли у прокуратурі. За словами заступника прокурора області, органи прокуратури позбавлені повноважень представляти інтереси громадян, в тому числі дітей, у судах. Так само ще з жовтня 2014 року прокурори не мали повноважень здійснювати так званий «загальний нагляд» за додержанням законодавства органами і службами у справах дітей. Що ж до псевдоактивістів, які чинили тиск на прийомну родину і соцпрацівників, то тут тривають перевірки.

«Деякі активісти є, я зараз не буду називати прізвища, вони звертались по даній ситуації і по цій дитині, що було в родині Коберник в якийсь проміжок часу зґвалтовано. Наразі це провадження розслідується, там на завтра, наскільки я знаю, призначено ще одну експертизу, вона кінцева. Тоді будемо приймати рішення по активістах теж. Якщо підтвердиться, що це було завідомо неправдиве повідомлення про злочин…Ну, а так що їх, що адвоката, який з їх сторони брав участь у суді, ми ж не можемо притягнути до відповідальності», - сказав заступник прокурора Житомирської області Віталій Мякішев.

У прокуратурі обіцяють повідомляти додаткові подробиці у справі, щойно їм стануть відомі нові факти.

Нагадаємо, 28 травня 2019 року стало відомо про убивство в одному із сіл Овруцького району батьками своєї 5-річної доньки. 41-річну жінку, матір 5-ти дітей (стосовно двох старших її позбавлено батьківських прав) та непрацюючого чоловіка, 50 років, затримали. Під час допиту матір зізналася, що в серпні 2018 року її співмешканець, рідний батько спільної доньки, під час сварки вдарив її кулаком, від чого дівчинка втратила свідомість і впала. Виявивши, що дитина померла, наступного дня «батько» розпалив у будинку вогонь у печі, спалив тіло доньки, а попіл і рештки викинув у річку. На позачерговому засіданні 28 травня Житомирський виконком підтримав пропозицію щодо покарання «активістів» та суддів, дії яких призвели до смерті Даринки. Затриманому подружжю за вбивство доньки загрожує позбавлення волі від 10 до 15 років або довічне ув’язнення. 29 травня суд обрав міру запобіжного заходу щодо матері дівчинки - тримання під вартою на 60 діб. Генеральний прокурор Юрій Луценко написав у Facebook, що прокуратура відкрила провадження за фактом службової недбалості працівників РДА та ОТГ.

Як повідомляв Житомир.info, 12 квітня 2018 року з житомирського будинку сімейного типу за рішенням суду забрали 4-річну дівчинку, яка 3 роки жила у прийомній сім’ї, і проти її волі віддали біологічній матері. Місцеві активісти влаштовували пікет й заявляли, що у них з’явилася інформація – у сімейному дитбудинку дівчинку зґвалтували. У поліції повідомили, що над дитиною не вчиняли наруги. Хто з місцевих «активістів» звинувачував батьків-вихователів і наполягав на поверненні Даринки біологічним батькам – дивіться у сюжеті.

Хронологію судових засідань щодо Даринки Макарчук дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Макарчук суд вбивство вбивця  
Матеріали по темі