Здоров'я

До уваги житомирських противників вакцинації: Верховний суд визнав законною заборону відвідувати навчальні заклади невакцинованим дітям

30 May 2019, 17:02

Не можна протиставляти індивідуальне право відмовитися від щеплення суспільному інтересу та безпеці інших дітей: Верховний суд України ухвалив рішення на користь обов’язкової вакцинації та визнав, що заборона відвідувати дитячі садочки невакцинованим дітям законна.

Про це 30 травня повідомила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун з посиланням на рішення Верховного суду від 17 квітня 2019 року, яке було оприлюднене 13 травня.

Рішення, яке є остаточним і оскарженню не підлягає, було ухвалене у справі, що розглядається в судах різних інстанцій ще з 2016 року: до суду звернулася матір, чию невакциновану дитину відмовилися приймати до садочку, жінка вбачала в цьому порушення права свого сина на освіту, а робити щеплення відмовилася «через недовіру до вакцин».

«МОЗ України сподівається, що судді по всій Україні будуть враховувати це рішення у своїй практиці, адже Верховний Суд є найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції, який зокрема забезпечує однакове застосування норм права судами різних спеціалізацій. Верховний суд також наголосив, що завдання держави — забезпечити оптимальний баланс між реалізацією права дитини на дошкільну освіту та інтересами інших дітей. Суд також не отримав переконливих аргументів про те, чому якості вакцин не можна довіряти. Батьки дійсно мають право обирати форму навчання дитини, але держава для дотримання прав дитини на дошкільну освіту та забезпечення безпеки та здоров'я всіх дітей, встановлює певні правила реалізації такого права», - написала Уляна Супрун.

Скріншот рішення Верховного суду

Нагадаємо, у Житомирі з березня цього року противники вакцинації проводили акції під гаслом «Дітям – вільний доступ до освіти», зокрема, четверта така акція за участю кількох десятків людей відбулася 25 березня.

Як повідомляв Житомир.info, 1 лютого 2019 у зв’язку із ускладненням епідемічної ситуації щодо захворюваності населення на кір у Житомирі вирішили не приймати до житомирських закладів невакцинованих від кору і пояснили механізм заборони допуску невакцинованих дітей до навчання. 1 березня 2019 року батьки житомирських дітей ходили в мерію, вимагаючи у чиновників припинити «дитячий геноцид», який полягає у недопуску до освітнього процесу дітей без щеплення вакциною КПК.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: щеплення вакцинація суд Супрун  
Матеріали по темі