Місто

​Член Житомирського виконкому намагався пояснити, що треба підвищувати народжуваність за допомогою міських заходів

5 June 2019, 15:03

5 червня на засіданні виконавчого комітету Житомирської міської ради обговорювали питання проведення урбаністичного фестивалю «Майстерня міста». Чим відрізнятиметься цьогорічна майстерня міста, пояснював директор КУ «Агенція розвитку міста» Борис Пахолюк.

«Майстерня міста є дуже гарною практикою, яка на сьогодні впроваджується в багатьох містах України, і по суті - це майданчик для комунікації між громадськими організаціями, між ініціативними групами, між місцевою владою та іншими зацікавленими сторонами з питань розвитку відповідної території, громади, міста. На сьогодні майстерня міста в Житомирі має бути вже четвертим таким щорічним заходом. Вона впроваджується в місті з 2015 року, в Україні вона з’явилась в 2012 і була започаткована містом Львовом. Зараз вона проводиться і в Києві, і в Одесі, і в Миколаєві, в Полтаві та багатьох інших містах. У 2019 році ми вже маємо узгоджену програму із більш ніж 40 ініціативними групами, які мають провести різні заходи в рамках майстерні впродовж 6-9 червня в парку культури та відпочинку імені Гагаріна. Головним пріоритетом цього року є «Активне місто». Акцент в цьому році спрямований саме на активності, на заняття спортом, на здоровий спосіб життя, на обговорення питань екології, сталої мобільності і тому подібне», - сказав Борис Пахолюк.

У члена виконавчого комітету Руслана Годованого виникли питання щодо мети проведення цього урбаністичного фестивалю.

«У чому ідеологія цього заходу? Бо я бачу дуже багато різнопланових заходів, і я просто хочу зрозуміти, в чому ідея, ви ж хочете донести якусь ідею?», - допитувався Годований.


«Я на початку презентації говорив, що насправді - це якраз інструмент партиципації, тобто, інструмент, за допомогою якого місцева влада, місцеві громадські ініціативні групи залучають інших мешканців до прийняття управлінських рішень на території міста. Для того, щоб поговорити чи презентувати нові ідеї, які повинні бути реалізовані в місті», - пояснив директор «Агенції розвитку міста».

На це у Руслана Годованого виникли зауваження. На його думку, акцент потрібно робити на зовсім інших речах.

«Ви ж у нас «Агенція розвитку міста». Я розумію, що Костриця доповідав, що основний ресурс, якого сьогодні не вистачає і він обмежений - це людський ресурс. Не стільки економічний, скільки людський. От цього я, на жаль, не бачу. Я бачу «гендер», «гендер», через кожне слово «гендер». Я розумію, що жінки бачать гендер і вони вже захопили владу. Пані Наталю (до секретарки Житомирської міської ради Наталії Чиж, - ред.), на жаль, говорять про гендер для всіх, але роблять тільки для жінок. Я бачив, як ви зреагували. Я розумію, що ви, жінки, вже захопили всю владу в міській раді, вас вже більше, ніж чоловіків. Я розумію, що нас треба захищати, але я також розумію, що вас потрібно відправляти народжувати дітей. І я це говорю постійно: хлопці, нам треба прививати сімейні цінності для громади міста. Ми абсолютно захопились питанням кар’єри, і так далі. Це потрібно, але у нас сьогодні все менше, менше і менше населення в Житомирі. Я кажу, давайте ми будемо прививати сімейні цінності. Давайте ми будемо говорити про створення сім’ї, давайте ми будемо говорити про народження дітей. Бо вже завтра будь-які плани нецікаві і неможливі без людей. Подивіться, ми сьогодні виїжджаємо в місто у вихідні, поїхало трошки машин з міста - і місто порожнє. Нема кому працювати. Ось основна проблема. Давайте дамо протокольне доручення, щоб враховувати при плануванні заходів сімейні цінності і відновлюваність населення. У нас сьогодні працівників немає. Ви подивіться, країни, які захопились гендером, сьогодні селять африканців і інших, в яких більше сімейних цінностей. Працювати нема кому, субота-неділя порожнє місто. І я не думаю, що треба посміхатись. Я думаю, що треба менше цих новомодних штук робити. Сьогодні Європа вимирає, бо людей немає. Вони захопились цими штуками і нам цю гидоту пихають. Тому в мене прохання дати доручення: при розробленні заходів, які стосуються міста, розробляти сімейні заходи по стимулюванню людей народжувати більшу кількість дітей. Це нормально. Бо працювать буде скоро нікому», - закликав Руслан Годований.

На ці слова йому відповіла секретарка міської ради Наталія Чиж.

«Гендерність - це про рівні можливості. Абсолютно для всіх. Ось це - гендерність. І що стосується захоплення влади жінками. Ніхто владу не захоплював. Коли 95% чоловіків було при владі, ви чомусь так не говорили. А жінка - це берегиня. І якщо вона при владі - це дуже добре», - сказала Наталія Чиж.

Але Руслан Годований не міг вгамуватись і продовжив розповідати, що жінки повинні народжувати дітей, бо нема кому працювати.

«Люди з різними можливостями (фізичними і розумовими), вони можуть мати рівні можливості. Але, вибачте мене, якщо слона оцінювати, як він лазить по деревах, а рибу, як вона плаває, то можливості в них трошки різні. Не можуть чоловіки дітей народжувати, скільки ви можливості не давайте. А жінка може, що ви із цим не робіть. Фізіологію не перепреш», - сказав Годований.

Після цієї дискусії виконком повернувся до розгляду питання проведення Майстерні міста-2019.

Нагадаємо, цьогоріч «Майстерню міста» проведуть у житомирському парку.

Як повідомляв Житомир.info, в минулому 2018 році захід «Майстерня міста» у Житомирі проходив на вулиці Пушкінській. Розпочався урбан-фестиваль 6 червня. У 2017 році урбаністично-культурний фестиваль «Майстерня міста» на Новому бульварі в Житомирі тривав з 12 по 17 червня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі