Місто

Мама невакцинованої школярки з Житомира не має шансів добитися через суд допуску дитини до навчання, – адвокат департаменту освіти

6 June 2019, 11:55

Житомирянка Ярослава Рубцова через суд вимагає скасувати заборону вчитися у звичайному класі для своєї невакцинованої доньки. У дівчинки немає жодних медичних протипоказань для щеплення. Відтепер таких дітей у школи та садки пускати не будуть.

Про це йдеться у сюжеті ТСН від 5 червня 2019 року.


Жінка принципово не вакцинує свою 8-річну доньку Христину. Утім, чому – не пояснює. У кінці навчального року в школі попередили: без щеплення її донька не зможе вчитися в одному класі з усіма учнями. Одного дня усі уроки для неї в окремому кабінеті проводила шкільний психолог. Мама тоді викликала активістів і поліцію, бо каже, що донька отримала стрес.

Саме тоді мати вирішила йти до суду, аби донька вчилася в колективі. У школі пояснюють, що тепер це неможливо. Обов'язковість щеплень для вихованців садочків і шкіл підтвердив Верховний суд України.

Директорка школи показує той самий кабінет психолога. Зараз тут триває ремонт. Каже, що дівчинка жодних незручностей відчути не могла. Саме так, на самоті, змушені будуть вчитися невакциновані школярі, у яких проти щеплень немає медичних протипоказань. Батькам запропонують кілька варіантів навчання.

«Це – дистанційне, індивідуальне, за показниками, і екстернат», – каже директорка ЗОШ №17 міста Житомира Марія Серванчук.

Маму Христини це не влаштовує. Під судом у неї кілька однодумців. Жінки розповідають, що комусь через відсутність щеплень відмовили у прийомі до дитсадка, а комусь – до школи. Захисники кажуть, що порушується конституційне право дітей на освіту.

Натомість адвокат департаменту освіти заперечує і каже, що Верховний суд однозначно визначив – суспільні інтереси важливіші особистих. Невакцинованих дітей не пускатимуть до шкіл і садочків.

«Будь-які судові тяжби будуть безрезультатні, бо не дозволяють якось по-іншому трактувати це. Вказівки і висновки Верховного суду є обов'язковими для виконання першими судами та апеляційними», – пояснив юрисконсульт департаменту освіти Житомирської міської ради Олександр Козуб.

Це вимушений, але необхідний захід, кажуть медики. Через відмову від вакцин в Україні масштабний спалах кору – перехворіло понад 100 тисяч людей, а померло понад 40. Колективна вакцинація просто необхідна, щоб врятувати дітей, яким через проблеми зі здоров'ям щеплення робити не можна.

Вимушені обмеження уже діють, кажуть у школі, де вчиться донька позивачки. У перший клас туди записалося 57 учнів. Не відмовили ще жодному, бо вони принесли довідки про щеплення. Утім, мама школярки упевнена, що зможе виграти справу ще до початку навчального року. Наступне засідання суду призначене на 27 червня.

Нагадаємо, Житомирський окружний адміністративний суд 24 квітня 2019 року відкрив провадження за позовом матері учениці школи №17 до департаменту освіти Житомирської міської ради. Позивачка домагається скасування пунктів наказу департаменту щодо заборони нещепленим дітям відвідувати заклади освіти.

Як повідомляв Житомир.info, 17 квітня 2019 року Верховний суд України ухвалив рішення на користь обов’язкової вакцинації та визнав, що заборона відвідувати дитячі садочки невакцинованим дітям законна.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вакцинація щеплення школа ЗОШ №17  
Матеріали по темі