Суспільство

Дитинча оленя, забране з лісу і віддане «у добрі руки» в Житомирській області, спробують повернути в природне середовище

18 June 2019, 14:12

Новонароджене дитинча оленя, знайдене 15 червня в лісі біля траси в Коростишівському районі Житомирської області та віддане на виходжування у приватне обійстя, необхідно повернути в природне середовище.

Про це у коментарі Житомир.info 18 червня сказав завідувач сектору мисливського господарства Житомирського обласного управління лісомисливського господарства Роман Логвінчук.

«Я вже казав, і ще раз повторю: не можна забирати новонароджену тваринку, козеня, лосеня чи зайченя, з того місця, де ви його знайшли. Будь-яка дика тварина, косуля чи лосиха, яка привела дитинча, на деякий час залишає його на тому ж місці, і воно нікуди не йде. Воно не має запаху, на нього не нападуть хижаки, воно сидить і чекає маму. Так передбачено природою. Мати десь є поруч, але вона боїться виходити до людей. У будь-якому випадку мати його знайде, вона десь неподалік. Якби воно було поранене, інша справа», - каже завсектору.

Зі слів лісівника, у соцмережі, де розповсюдили інформацію про малюка, немає контактів людей, які його прихистили. Тому він вийшов на контакт із директором мисливського господарства, якому можуть належати угіддя, де знайшли оленятко.

«Я зв’язався з директором мисливського господарства, ТОВ «Хантер» з Коростишівського району, за яким закріплені ці угіддя. Два роки тому в Угорщині вони закупили оленя європейського, перетримували у вольєрі, а потім випустили на природу. І вже другий рік ці олені дають приплід. Більше всього, це привела олениха з цього стада. Я зателефонував керівнику, щоб він через соцмережі спробував знайти, куди його забрали. На фото – якась закрита приватна територія, підлога вкрита плиткою, умови, далекі від бажаних. У мисливського господарства є всі умови і фахівці, які зможуть доглянути за оленям, і воно ростиме у природному середовищі», - сказав Роман Логвінчук.

Він закликав людей не вилучати з лісу дитинчат диких тварин і не робити поспішних висновків, що з матерями сталося щось погане.

«Люди, які забрали оленя, не мали злого умислу, я це розумію, але доведіть до людей, що цього робити не слід. Якщо виникли якісь сумніви, приїдьте на другий день і подивіться. Диким тваринам шкодить надмірна увага», - переконаний фахівець.

Адміністратори сторінки «Коти, собаки в хороші руки, Житомир Житомирська область» у фейсбук запитання щодо локалізації території, куди забрали дитинча, проігнорували.

Нагадаємо, 15 червня 2019 в лісі під Коростишевом знайшли оленятко, а менш як через добу розшукали людей, які надали тваринці тимчасовий прихисток.

Як повідомляв Житомир.info, 2017 році жителі Романівського району Житомирської області прихистили оленя, чию матір убили браконьєри, а в травні 2019 року на Польовій у Житомирі підібрали совеня, що випало з гнізда. Пташеня забрали на виховання і вчать самостійно добувати їжу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: олень оленя тварина Логвінчук ОЛМГ  
Матеріали по темі