Місто

Житомирські синоптики розповіли, коли трохи спаде спека та яким буде цьогорічне літо

18 June 2019, 17:36

На Житомирщині цього року очікують спекотне літо з невеликою кількістю опадів, яке може увійти до списку найтепліших за всю історію спостережень. Такі прогнози озвучують фахівці обласного гідрометцентру.

Щодо найближчих прогнозів, то до кінця червня середньодобова температура коливатиметься від +22 до +24 градусів, з 22 червня в деяких районах Житомирської області очікуються опади.


«19-го червня ще буде тривати суха спекотна погода, без опадів. Денна температура буде в межах 28-30 градусів з позначкою плюс, нічна – від +16 до +18 градусів. З 22 червня очікується проходження холодного фронту, як ми бачимо на карті: тут йдуть блискавки, по кольорових позначеннях ми бачимо неістотні опади. Вони в період року мають локальний характер, тому можуть пройти і значні, й сильні опади. Температурний режим залишатиметься без змін. Як бачимо на карті є і години, приблизно 22-го червня з 12-ї у нас уже очікується зміна погодних умов. Наступні два місяці середньомісячна температура буде перевищувати норму на два градуси: липень у нас очікується +20,5 градусів при нормі +19, опади в межах норми; серпень +20 градусів при нормі +18, опади значно нижче норми», – розповідає в.о начальника відділу гідрометзабезпечення Житомирського обласного гідрометцентру Катерина Марусіч.

Синоптики наголошують, що глобальне потепління торкнулося й нашої області: на Житомирщині, як і по всій території України, з кожним роком середня температура підвищується на один градус. Найбільше зміни відчуваються влітку.

«Процес потепління клімату на сьогодні продовжується, що порушує звичні погодні закономірності. Температура з кожним роком на градус вища і (влітку) більш жаркі дні, вище +30 градусів, значно менша кількість днів з опадами. Якщо опади йдуть, то локально або ж затяжна суха погода. 2019 рік може також увійти до п’яти найтепліших років, які були за весь період спостереження», – додає Катерина Марусіч.

Коливанням температур фахівці пояснюють і такі аномальні погодні явища у нашій області, як смерч чи град.

Аби негода не зіпсувала запланований вихідний, синоптики радять перевіряти погоду завчасно. Це можна зробити на сайті гідрометцентру області або ж отримати свіжий прогноз, зателефонувавши на номер «122».

Як повідомляв Житомир.info, упродовж робочого тижня, що розпочався, з 18 по 21 червня, в Житомирі та області утримається спекотна погода.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: погода літо синоптик гідрометцентр  
Матеріали по темі